Reklama

Reklama

Barszcz dla dzieci

Buraczki są m.in. źródłem żelaza, wapnia, błonnika i witamin z grupy B. Mają także właściwości odtruwające.

Składniki

  • 2 buraki
  • 1 mała włoszczyzna
  • 2 ziemniaki
  • oliwa
  • natka albo koperek

Ugotuj wywar z pokrojonej w kostkę włoszczyzny, a następnie, gdy warzywa będą miękkie, wyjmij je. Obierz buraczki, zetrzyj je na tarce o grubych oczkach i przełóż do wywaru. Wrzuć też do niego ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj do miękkości.

Reklama

Prze cedź wywar, dopraw go delikatnie solą i pieprzem. Wlej łyżeczkę oliwy (warto również dodać trochę soku jabłkowego). Przed podaniem możesz wlać do zupy niewielką ilość śmietany i posypać całość drobno posiekaną natką lub koperkiem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje