Barszcz wigilijny

Recepturą na oryginalny barszcz wigilijny ze śliwkową nutą podzieliła się z nami gospodyni pracująca w jednej z małopolskich parafii. Efekt jest zaskakujący i ciekawy, ale przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom świątecznej klasyki.

Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez czerwonego barszczu
Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez czerwonego barszczu123RF/PICSEL

1. Seler, pietruszkę, marchewkę i cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z białą częścią pora. Dodajemy ziele angielskie i listki laurowe. Zalewamy 2 l wody i gotujemy pod przykryciem ok. 40 minut, pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz tymiankiem. 

2. Buraki myjemy (jeszcze nie obieramy), osuszamy, owijamy folią aluminiową i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 min.

3. Upieczone buraki pozostawiamy do ostygnięcia. Przestudzone obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki, dodajemy do gotującego się bulionu. Doprowadzamy zupę do wrzenia, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na całą noc.

4. Nazajutrz przecedzamy barszcz (warzywa możemy wykorzystać do świątecznej sałatki), wyjmujemy suszone śliwki, ścieramy je na małych oczkach tarki i dodajemy do barszczu. Barszcz ponownie zagotowujemy, dolewamy sok wyciśnięty z cytryny oraz majeranek, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Podajemy czysty lub z uszkami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas