Barszcz z grzybkami i śliwkami
Składniki na 6 porcji: 10 suszonych grzybów, 8 suszonych śliwek, 2 buraki ćwikłowe, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 główki kapusty, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 5 listków laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego, sok z 1 cytryny, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, szczypta cukru.

Sposób przygotowania:
Grzyby i śliwki włóż do osobnych garnków i zalej wodą. Odstaw na noc do namoczenia. Potem ugotuj w tej samej wodzie. Odcedź, oba wywary zachowaj. Buraki wyszoruj, ugotuj w mundurkach. Wyjmij, przestudź, obierz i pokrój w cienkie słupki. Kapustę oczyść, poszatkuj. Zalej wystudzonym wywarem z grzybów i ze śliwek. Dodaj listki laurowe i ziele angielskie. Gotuj kilka minut. Obierz marchewkę oraz cebulę. Marchewkę zetrzyj, a cebulę posiekaj.
Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę i smaż 2–3 min. Dołóż pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat. Wlej ok. 3 szkl. gorącej wody, gotuj 10 minut. Dodaj śliwki. Połącz z kapustą i burakami. Przypraw solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz majerankiem. Zagotuj.
Przygotowanie: 120 min (bez czasu moczenia);
Porcja: 190 kcal;
Cena porcji: ok. 1,50 zł.