Barszcz z grzybkami i śliwkami

Składniki na 6 porcji: 10 suszonych grzybów, 8 suszonych śliwek, 2 buraki ćwikłowe, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 główki kapusty, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki oleju, 5 listków laurowych, 4 ziarenka ziela angielskiego, sok z 1 cytryny, 2 łyżki suszonego majeranku, sól, szczypta cukru.

Barszcz z grzybkami i śliwkami
Barszcz z grzybkami i śliwkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewkę i smaż 2–3 min. Dołóż pokrojone w paseczki grzyby i koncentrat. Wlej ok. 3 szkl. gorącej wody, gotuj 10 minut. Dodaj śliwki. Połącz z kapustą i burakami. Przypraw solą, cukrem, sokiem z cytryny oraz majerankiem. Zagotuj.

Przygotowanie: 120 min (bez czasu moczenia);

Porcja: 190 kcal;

Cena porcji: ok. 1,50 zł.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas