Barszcz zabielany z ziemniakami i jajkiem

Nie znam zupy bardziej uniwersalnej niż barszcz. Może być podawany solo, z krokietami, albo dużą, białą fasolą nazywaną Jasiem. W naszym przepisie występuje z jajkiem i ziemniakami.

Barszcz czerwony można zrobić z różnymi dodatkami.
Barszcz czerwony można zrobić z różnymi dodatkami. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • wędzone skrzydełko z kurczaka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 3 ząbki czosnku
  • przyprawa warzywna
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 5 łyżek koncentratu buraczanego
  • słodka śmietana
  • 2 jaja na twardo
  • koperek
  • 4 ziemniaki
  • sól
  • pieprz
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Gotujemy wywar z przyprawą warzywną, liściem laurowym, zielem, imbirem, czosnkiem.

Jaja gotujemy na twardo. Ziemniaki płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru, gotujemy. Gdy ziemniaki  będą miękkie wyciągamy z wywaru, dodajemy ocet i koncentrat, odstawiamy.

Kiedy nieco wystygnie dodajemy słodką śmietanę i posiekany koperek. Kroimy jaja, kładziemy na talerz, zalewamy barszczem z ziemniakami, doprawiamy pieprzem i maggi.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas