Barszcz zabielany z ziemniakami i jajkiem
Nie znam zupy bardziej uniwersalnej niż barszcz. Może być podawany solo, z krokietami, albo dużą, białą fasolą nazywaną Jasiem. W naszym przepisie występuje z jajkiem i ziemniakami.
Składniki:
- wędzone skrzydełko z kurczaka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa warzywna
- 2 łyżeczki octu winnego
- 5 łyżek koncentratu buraczanego
- słodka śmietana
- 2 jaja na twardo
- koperek
- 4 ziemniaki
- sól
- pieprz
- 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
Gotujemy wywar z przyprawą warzywną, liściem laurowym, zielem, imbirem, czosnkiem.
Jaja gotujemy na twardo. Ziemniaki płuczemy, obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru, gotujemy. Gdy ziemniaki będą miękkie wyciągamy z wywaru, dodajemy ocet i koncentrat, odstawiamy.
Kiedy nieco wystygnie dodajemy słodką śmietanę i posiekany koperek. Kroimy jaja, kładziemy na talerz, zalewamy barszczem z ziemniakami, doprawiamy pieprzem i maggi.