Barszczyk małorosyjski na żeberkach i kurczaku
Pyszna, sycąca zupa

Składniki:
- 50 dag żeberek wieprzowych
- 2 udka z kurczaka
- 1 duży czerwony burak
- 30 dag białej fasoli
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 4 duże ziemniaki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl. śmietany 18 proc.
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka czarnego pieprzu
- sól, pieprz, sok z cytryny
Przygotowanie:1. Fasolę zalewamy wodą tak, aby była całkowicie przykryta. Moczymy przez noc. Następnie gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie ze szczyptą soli. Buraki szorujemy, gotujemy w łupince. Potem studzimy, obieramy i ścieramy na na tarce o dużych otworach. Mięso myjemy.
2. Do garnka wlewamy ok. 10 szkl. wody. Wkładamy żeberka oraz udka kurczaka. Dodajemy listki laurowe, ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Gotujemy do miękkości (ok. 2 godzin). Ponieważ udko ugotuje się wcześniej, więc
wyjmujemy je z wywaru po godzinie. Kiedy żeberka będą już miękkie, wyjmujemy je z garnka.
3. Mięso studzimy, kroimy na małe kawałki. Marchewkę oraz pietruszkę obieramy, myjemy. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki, a pietruszkę w drobną kostkę. Warzywa dodajemy do wywaru. Dokładamy obraną cebulę. Gotujemy dalej. Po ok. 15 minutach wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Około 5 minut przed końcem gotowania dokładamy buraki, fasolę i rozdrobnione mięso. Z zupy wyjmujemy cebulę. Dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietanę. Przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny.