Reklama

Reklama

Barszczyk w najsmaczniejszych wersjach

Smakuje, rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Lekki z grzybową nutką

Składniki

  • 3 buraki ćwikłowe
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 1 cebula
  • 2–3 duże ziemniaki
  • 3 suszone borowiki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 6 szkl. bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

1. Buraki gotuj 1 godzinę w łupinach. Obierz i zetrzyj albo potnij w słupki. Liście kapusty umyj, poszatkuj. Włoszczyznę obierz, opłucz i, tak jak buraki, zetrzyj lub potnij. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż włoszczyznę. Dodaj grzybki, ziele i listki laurowe. Zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kapustę, ziemniaki i buraki. 

2. Barszcz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartym czosnkiem. Gotuj ok. 10 min. Ew. udekoruj ziołami i podawaj z jogurtem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje