Reklama

Reklama

Barszczyk w najsmaczniejszych wersjach

Smakuje, rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Lekki z grzybową nutką

Składniki

  • 3 buraki ćwikłowe
  • 1 pęczek włoszczyzny z kapustą
  • 1 cebula
  • 2–3 duże ziemniaki
  • 3 suszone borowiki
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • 6 szkl. bulionu
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

1. Buraki gotuj 1 godzinę w łupinach. Obierz i zetrzyj albo potnij w słupki. Liście kapusty umyj, poszatkuj. Włoszczyznę obierz, opłucz i, tak jak buraki, zetrzyj lub potnij. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż włoszczyznę. Dodaj grzybki, ziele i listki laurowe. Zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kapustę, ziemniaki i buraki. 

2. Barszcz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartym czosnkiem. Gotuj ok. 10 min. Ew. udekoruj ziołami i podawaj z jogurtem.

Reklama

Zabielany na zakwasie

Składniki

  • 2 kg buraków
  • 8 ząbków czosnku
  • skórka chleba razowego
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 szkl. śmietany 12-proc.
  • 1/2 pęczka szczypiorku,
  • sól
  • pieprz
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania

1. Zakwas: odłóż 2 buraki, resztę obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i chlebem. Zalej 6 szklankami przegotowanej i wystudzonej wody. Przykryj ściereczką. Trzymaj 7 dni w temp. pokojowej. Usuwaj tworzący się nalot. Zakwas przecedź. 

2. Jabłka, 2 buraki i cebulę obierz. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść. Buraki grubo zetrzyj, cebulę posiekaj. Bulion połącz z zakwasem. Dodaj ziele angielskie, buraczki, jabłka i cebulę. Gotuj 20 minut. Pod koniec wlej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Ukraiński na wołowinie

Składniki

  • 3 buraki ćwikłowe
  • 40 dag wołowiny na rosół
  • 25 dag fasoli
  • 1/3 selera
  • 1 marchewka
  • 5 suszonych borowików
  • 5 ziemniaków
  • 1/3 szkl. koncentratu buraczanego
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • cukier, sól
  • pieprz
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

1. Fasolę i grzyby mocz osobno 12 godzin. Odcedź, przełóż do osobnych garnków. Zalej świeżą wodą i ugotuj. Mięso zalej w garnku 8 szkl. zimnej wody. Zagotuj, usuń pianę z powierzchni wywaru. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 45 minut. 

2. Warzywa obierz, pokrój, wrzuć do wywaru (prócz ziemniaków). Dodaj grzyby. Gotuj 15 min. Dołóż ziemniaki. Gotuj 10 min. Dodaj ugotowaną fasolę i koncentrat. Wyjmij mięso, pokrój je, włóż do zupy. Dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkami. Udekoruj natką.


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy