Barszczyk w najsmaczniejszych wersjach
Smakuje, rozgrzewa i wzmacnia odporność.

Lekki z grzybową nutką
Składniki
- 3 buraki ćwikłowe
- 1 pęczek włoszczyzny z kapustą
- 1 cebula
- 2–3 duże ziemniaki
- 3 suszone borowiki
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 6 szkl. bulionu
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
1. Buraki gotuj 1 godzinę w łupinach. Obierz i zetrzyj albo potnij w słupki. Liście kapusty umyj, poszatkuj. Włoszczyznę obierz, opłucz i, tak jak buraki, zetrzyj lub potnij. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dołóż włoszczyznę. Dodaj grzybki, ziele i listki laurowe. Zalej bulionem. Gotuj ok. 20 minut. Po 10 minutach wrzuć kapustę, ziemniaki i buraki. 2. Barszcz wymieszaj z koncentratem. Przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartym czosnkiem. Gotuj ok. 10 min. Ew. udekoruj ziołami i podawaj z jogurtem.

Zabielany na zakwasie
Składniki
- 2 kg buraków
- 8 ząbków czosnku
- skórka chleba razowego
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 szkl. śmietany 12-proc.
- 1/2 pęczka szczypiorku,
- sól
- pieprz
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta cukru
Sposób przygotowania
1. Zakwas: odłóż 2 buraki, resztę obierz, pokrój w plastry i włóż do kamiennego garnka razem z obranymi ząbkami czosnku i chlebem. Zalej 6 szklankami przegotowanej i wystudzonej wody. Przykryj ściereczką. Trzymaj 7 dni w temp. pokojowej. Usuwaj tworzący się nalot. Zakwas przecedź. 2. Jabłka, 2 buraki i cebulę obierz. Jabłka pokrój na cząstki, oczyść. Buraki grubo zetrzyj, cebulę posiekaj. Bulion połącz z zakwasem. Dodaj ziele angielskie, buraczki, jabłka i cebulę. Gotuj 20 minut. Pod koniec wlej śmietanę. Przypraw solą, pieprzem i cukrem. Posyp posiekanym szczypiorkiem.

Ukraiński na wołowinie
Składniki
- 3 buraki ćwikłowe
- 40 dag wołowiny na rosół
- 25 dag fasoli
- 1/3 selera
- 1 marchewka
- 5 suszonych borowików
- 5 ziemniaków
- 1/3 szkl. koncentratu buraczanego
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- cukier, sól
- pieprz
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Fasolę i grzyby mocz osobno 12 godzin. Odcedź, przełóż do osobnych garnków. Zalej świeżą wodą i ugotuj. Mięso zalej w garnku 8 szkl. zimnej wody. Zagotuj, usuń pianę z powierzchni wywaru. Dodaj przyprawy. Gotuj ok. 45 minut. 2. Warzywa obierz, pokrój, wrzuć do wywaru (prócz ziemniaków). Dodaj grzyby. Gotuj 15 min. Dołóż ziemniaki. Gotuj 10 min. Dodaj ugotowaną fasolę i koncentrat. Wyjmij mięso, pokrój je, włóż do zupy. Dopraw ją solą, pieprzem i cukrem. Podawaj z jajkami. Udekoruj natką.