Barszczyk z jabłkiem

Zupa inna niż wszystkie

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 2 buraki czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3–4 łodygi (30 dag) selera naciowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 szkl. bulionu warzywnego
  • 1/2 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 tosty
  • 1 jabłko
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 op. rzeżuchy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz,  posiekaj. Buraki obierz, seler oczyść, warzywa opłucz, pokrój. Jabłko umyj, wytnij pestki, miąższ wraz ze skórką pokrój  w kostkę. Skrop go sokiem z cytryny. Trochę jabłka odłóż do dekoracji. Resztę wraz z jarzynami podsmaż na 1 łyżce masła. Wlej bulion. Gotuj ok. 25 minut.  

2. Zupę zmiksuj, połącz ze śmietaną. Przypraw octem, solą i pieprzem. Tosty pokrój w kostkę. Razem z odłożonym jabłkiem zrumień je na reszcie masła. Barszczyk posyp grzankami  z jabłkiem i rzeżuchą. Włoska 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje