Barszczyk z jabłkiem
Zupa inna niż wszystkie

Składniki
- 2 buraki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3–4 łodygi (30 dag) selera naciowego
- 3 łyżki masła
- 3 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. śmietany kremówki
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 tosty
- 1 jabłko
- sok z 1/2 cytryny
- 1/2 op. rzeżuchy
- sól, pieprz
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Buraki obierz, seler oczyść, warzywa opłucz, pokrój. Jabłko umyj, wytnij pestki, miąższ wraz ze skórką pokrój w kostkę. Skrop go sokiem z cytryny. Trochę jabłka odłóż do dekoracji. Resztę wraz z jarzynami podsmaż na 1 łyżce masła. Wlej bulion. Gotuj ok. 25 minut. 2. Zupę zmiksuj, połącz ze śmietaną. Przypraw octem, solą i pieprzem. Tosty pokrój w kostkę. Razem z odłożonym jabłkiem zrumień je na reszcie masła. Barszczyk posyp grzankami z jabłkiem i rzeżuchą. Włoska