Chcesz zdrowych i sycących kanapek? Zrób tę pastę, zamiast sięgać po masło

Natalia Jabłońska

Baba ghanoush jest znacznie zdrowsza od masła czy margaryny
Baba ghanoush jest znacznie zdrowsza od masła czy margaryny123RF/PICSEL

Lepsza alternatywa dla masła

Zobacz również:

Nie tylko pyszna, ale też zdrowa pasta kanapkowa

  • Bogata w błonnik - wspiera zdrowie jelit, reguluje trawienie i pomaga w utrzymaniu sytości.
  • Źródło antyoksydantów (zwłaszcza nasunin z bakłażana) - chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i starzeniem.
  • Wspiera serce - obecność oliwy z oliwek i sezamu (tahini) dostarcza zdrowych tłuszczów nienasyconych, korzystnych dla układu krążenia.
  • Właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne - głównie dzięki czosnkowi.
  • Witamina C z soku cytrynowego - wspiera odporność i działa antyoksydacyjnie.
  • Niski indeks glikemiczny - dobra opcja dla osób dbających o stabilny poziom cukru we krwi.
  • Wsparcie dla mózgu - antyoksydanty i zdrowe tłuszcze mogą sprzyjać koncentracji i ochronie neuronów.
  • Źródło minerałów - sezam (tahini) dostarcza wapnia, magnezu i żelaza.
  • Niska kaloryczność - w porównaniu z innymi pastami i dipami, jest stosunkowo lekkostrawna, a jednocześnie sycąca.

Przepis na baba ghanoush

Drewniana taca z kromkami świeżego chleba, miseczką zielonych oliwek, pastą ziołową lub hummusem, sosem w małym pojemniczku oraz świeżymi warzywami: pomidorem i plasterkami ogórka.
Czy to śniadanie idealne? Wielu twierdzi, że tak!Canva ProINTERIA.PL

Składniki

  • 1 duży upieczony bakłażan
  • 2 upieczone ząbki czosnku
  • 1 upieczona czerwona papryka
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
30 min
3-4
  • Najpierw upiecz bakłażana, czosnek i paprykę w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie i rumiane.
  • Następnie zmiksuj je z resztą składników (oprócz pietruszki) blenderem na gładką pastę. Dopraw według uznania.
  • Pastę można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Zdanowicz pomiędzy wersami. Odc. 142: Kinga Kończak-CzarnoczyńskaINTERIA.PL