Batat z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Lekki, wegetariański obiad.

Bataty z ciecierzycą
Bataty z ciecierzycąmateriały prasowe

Sposób przygotowania

Nastaw piekarnik na 200 st. C, umyj dokładnie bataty i przekrój na pół. Ułóż na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut, aż bataty będą miękkie - czas zależy przede wszystkim od wielkości ziemniaka. W tym czasie odcedź  ciecierzycę z zalewy i oprósz wędzona papryką, solą i pieprzem. Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciecierzycę i włóż do piekarnika razem z batatami. Piecz, aż cieciorka zacznie wysychać i wydawać dźwięk podobny do chrupania. Jogurt przelej do małej miseczki i dopraw startym czosnkiem oraz przyprawami. Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek, nałóż na nie cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp listkami kolendry.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas