Reklama

Reklama

Belgijska sałatka z brukselki

Oryginalny smak.

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg brukselki,
- sól,
- 2 różowe grapefruity,
- 3 pomarańcze,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- biały pieprz,
- szczypta cukru,
- 2 łyżki oleju,
- kilka listków sałaty,
- 2 cebule,
- 2 łyżki majonezu sałatkowego,
- 150 g chudego jogurtu,
- curry,
- 40 g migdałów,
- grubo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Brukselki pokroić w plastry i gotować 12 minut w osolonej wodzie. Grapefruity obrać (również z białej skórki wewnątrz), miąższ pokroić, obrane pomarańcze pokroić w plasterki. Z octu i oleju przygotować winegret, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Składniki zmieszać i zalać sosem. Potargane listki sałaty układać na talerzach, nakładać na nie sałatkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zmieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i curry. Migdały grubo posiekać. Na każdą porcję sałatki nakładać nieco sosu jogurtowego, posypać migdałami i grubo zmielonym pieprzem. Pozostały sos podawać w sosjerce.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal

Dowiedz się więcej na temat: sałatki | brukselka | potrawy wegetariańskie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje