Bez rozgrzewania piekarnika i palenia tłuszczu na patelni. Patent na placki ziemniaczane

Ciekawym patentem na placki ziemniaczane jest przygotowanie ich w gofrownicy
Ciekawym patentem na placki ziemniaczane jest przygotowanie ich w gofrownicy123RF/PICSEL

Co dodajemy do placków ziemniaczanych?

Zobacz również:

    • 1 kg obranych ziemniaków
    • 2 średnie jajka
    • 1 cebula
    • 1-2 ząbki czosnku
    • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
    • sól i pieprz do smaku
    • niewielka ilość oleju roślinnego

    Czy placki ziemniaczane można zrobić w gofrownicy?

    Z czym podawać gotowe placki ziemniaczane?
    Z czym podawać gotowe placki ziemniaczane?123RF/PICSEL
    1. Zaczynamy od obrania i starcia ziemniaków na tarce o drobnych oczkach. Tak przygotowane warzywa odstawiamy na kilka minut na bok, a następnie odlewamy zebraną wodę.
    2. Do odciśniętych ziemniaków dodajemy także jajka, startą cebulę, czosnek, przyprawy i dwie płaskie łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
    3. W kolejnym kroku zabieramy się za wysmarowanie gofrownicy odrobiną oleju roślinnego, a następnie porządnie ją nagrzewamy.
    4. Do gorącej gofrownicy nakładamy porcję masy ziemniaczanej, rozprowadzamy równomiernie łyżką i zamykamy.
    5. Placki ziemniaczane w gofrownicy pieczemy ok. 5-7 minut. Po wyjęciu powinny zachwycać złocistym kolorem z obu stron.
    6. Gotowe placki ziemniaczane z gofrownicy najlepiej smakują podane na ciepło i zjedzone tego samego dnia.

    Z czym się je placki ziemniaczane?

    „Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat