Bez tego ciasta nie ma świąt. Najlepszy moment na przygotowanie staropolskiego piernika

Piernik staropolski przygotowujemy na 6 tygodni przed pieczeniem
Piernik staropolski przygotowujemy na 6 tygodni przed pieczeniemteresaterra123RF/PICSEL
  • Najstarszy przepis na tradycyjny piernik znaleziono w starym poradniku medycznym, datowanym na 1725 rok.
  • W dawnych recepturach nie szczędzono dodatku pieprzu, który idealnie korespondował ze słodkim smakiem miodu.
  • Przez lata piernik stanowił główne pożywienie dla żołnierzy, ze względu na długi termin przydatności do spożycia.

Krótka historia piernika

Dojrzewający piernik - charakterystyka

Gotową masę piernikową wykorzystamy do zrobienia tradycyjnych ciasteczek korzennych
Gotową masę piernikową wykorzystamy do zrobienia tradycyjnych ciasteczek korzennych123RF/PICSEL

Przepis na długo dojrzewający piernik świąteczny

  • 500 g mąki pszennej tortowej lub luksusowej
  • 250 g miodu naturalnego
  • 200 g cukru białego lub trzcinowego
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 65 ml mleka
  • 25 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki soli
  1. W rondelku lub garnku z grubszym dnem umieszczamy cukier, miód oraz masło. Ustawiamy średnią moc palnika i mieszamy całość przez ok. 15-20 minut, aż masło i cukier całkowicie się rozpuszczą. Ważne, by nie doprowadzić słodkiej masy do wrzenia. Naczynie z gotową mieszanką odstawiamy na kilka minut do ostudzenia.
  2. Do dużej miski przesiewamy mąkę z sodą, dodajemy sól, przyprawę do piernika oraz kakao. Całość starannie mieszamy. Wlewamy mleko, wbijamy jajka oraz dodajemy przestudzoną masę. Starannie mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Surowe ciasto będzie bardzo gęste, ale zbyt luźne, by dało się z niego coś uformować. Podczas dojrzewania w chłodzie zacznie tężeć, zrobi się nieco twardsze oraz bardziej plastyczne.
  3. Gotowe ciasto przekładamy do szklanego, stalowego lub kamionkowego naczynia. Szczelnie przykrywamy je przezroczystą folią lub pokrywką. Do przechowywania surowego ciasta na piernik staropolski najlepiej wybrać lodówkę. Świetnie sprawdzi się także spiżarnia oraz zacieniony kąt na balkonie. W takich warunkach ciasto może bez problemu leżakować od 2 do 6 tygodni.

Kiedy i jak upiec piernik na święta?

Piernik dojrzewający to najlepsza ozdoba świątecznego stołu
Piernik dojrzewający to najlepsza ozdoba świątecznego stołu123RF/PICSEL
Pomysły na dekorowanie pierniczkówInteria KulinariaInteria Kulinaria