Bez zbóż ani rusz!

Pieczywo i kasze towarzyszą nam każdego dnia. Dla większości osób te produkty są jednymi z podstawowych składników diety. Pełne witamin i wartości odżywczych zboża dodają energii, a ogromny wybór produktów zbożowych sprawia, że nie sposób się nimi znudzić!

Chlebki zbożowe to doskonałe dopełnienie pysznej sałatki
Chlebki zbożowe to doskonałe dopełnienie pysznej sałatki materiały prasowe

Siła prosto z natury

Zboża już od kilku tysięcy lat są jednymi z najpopularniejszych surowców, z których powstają setki produktów spożywczych. Różnorodność zbóż może przyprawić o zawrót głowy, a warto pamiętać, że owies, jęczmień czy pszenica mają inny smak - dlatego produkty zbożowe to niewyczerpane źródło różnorodnych inspiracji i... bardzo wartościowych składników odżywczych! Najpopularniejsza pszenica stymuluje wzrost, zawiera witaminę E i wiele soli mineralnych.

Z kolei bardzo modny owies to prawdziwa "bomba" witaminowa - znakomite źródło białka, witamin z grupy B oraz błonnika, który stymuluje procesy metaboliczne i jest najlepszym przyjacielem wszystkich osób dbających o szczupłą sylwetkę.

Jęczmień - jedno z najbardziej tradycyjnych polskich zbóż, wzmacnia serce, ma dobroczynny wpływ na układ nerwowy i obniża poziom cholesterolu. Zboża to dla naszego organizmu paliwo najwyższej jakości. Są źródłem dobrych węglowodanów, które zapewniają uczucie sytości nawet na kilka godzin. Zwłaszcza teraz - w sezonie zimowym, produkty zbożowe dodają energii tak potrzebnej do codziennej aktywności i wzmacniają naszą odporność.  

Smakuj… na zdrowie!

Zdrowe oznacza dziś również... pyszne! Można się o tym przekonać, sięgając po chrupkie pieczywo np. Tovago ze zbożami. Bogaty wybór, np. pieczywa jaglanego, wieloziarnistego, błonnikowego żytniego czy pszennego, to świetna alternatywa dla tradycyjnego chleba czy kasz.

Sałatka z kurczakiem i rukolą

Składniki:

  • 4 kromki pszennych chlebków np. Tovago
  • 1 pierś z kurczaka 
  • rukola 
  • garść zielonych oliwek 
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • zioła prowansalskie 
  • 2 łyżki migdałów w słupkach 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka octu winnego z jabłek 
  • 1 łyżka miodu
  • ulubione zioła
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmaż na rozgrzanej w patelni oliwie pierś z kurczaka i odłóż na chwile, aby delikatnie przestygła. Przygotuj sos przez wymieszanie oliwy, soku z cytryny, musztardy, miodu, ziół i soli oraz pieprzu.

2. Rukolę umyj i dobrze wysusz. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki. Pierś z kurczaka pokrój w plasterki. Na talerzu ułóż rukolę, na niej rozrzuć oliwki i pomidorki. Ułóż plasterki kurczaka. Całość polej sosem i podawaj z chlebkami np. Tovago.

materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas