Beza bez białek
Świetny deser dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jeść jajek

Składniki
na bezę
- 120 ml wody po ciecierzycy w puszce, tzw. aqua faby (trochę mniej niż zawartość standardowej puszki
- 400 g lub wody, w której moczyła się podobna ilość ciecierzycy)
- 100 g cukru (zmielonego na cukier puder; możesz zastąpić go zdrowszym ksylitolem – cukrem brzozowym, do kupienia w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością - 1 kg/20 zł)
- łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Składniki
na krem
- 250 ml śmietanki owsianej (ew. sojowej lub kokosowej, co najmniej 20 proc. tłuszczu – w sklepach ze zdrową żywnością lub w hipermarketach na półkach ze zdrową żywnością; oczywiście możesz też użyć klasycznej kremówki)
- ew. łyżka cukru (zmielonego na puder) lub ksylitolu, ale słodzić nie trzeba
- 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
- OZDOBY: owoce, np. pomarańcze, syrop pomarańczowy (z soku), mięta
Sposób przygotowania
1. Beza: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Wodę po odsączeniu ciecierzycy wlej do misy miksera i ubijaj, jak surowe białka (po lekkim spienieniu dodając szczyptę soli), na wysokich obrotach miksera, aż powstanie sztywna piana (trwa to dłużej niż ubijanie białek). Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier lub ksylitol, łyżka po łyżce, ubijając po każ- dym dodaniu. Pod koniec dodaj sok z cytryny i dalej ubijaj. Piana powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna - jak z białek. 2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż łyżką dwa większe kręgi (lub więcej mniejszych) - uwaga, podczas pieczenia urosną na boki, więc będą szersze. Piecz w temperaturze 110 ºC ok. 2 godz. Po 1,5 godz. temp. zmniejsz do 90 ºC. Po 2 godz. zostaw bezy do wystudzenia w wyłączonym piekarniku np. przez noc. 3 Schłodzoną śmietanę (roślinną lub kremówkę) ubij (z cukrem lub bez - beza jest bardzo słodka). Połóż na bezach. Udekoruj owocami, np. pomarańczami, polej syropem, dołóż listki mięty.