Beza bez białek
Świetny deser dla tych, którzy nie chcą lub nie mogą jeść jajek
Sposób przygotowania
1. Beza: Składniki powinny być w temp. pokojowej. Wodę po odsączeniu ciecierzycy wlej do misy miksera i ubijaj, jak surowe białka (po lekkim spienieniu dodając szczyptę soli), na wysokich obrotach miksera, aż powstanie sztywna piana (trwa to dłużej niż ubijanie białek). Do ubitej piany dodawaj stopniowo cukier lub ksylitol, łyżka po łyżce, ubijając po każ- dym dodaniu. Pod koniec dodaj sok z cytryny i dalej ubijaj. Piana powinna być gęsta, błyszcząca i sztywna - jak z białek.
2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Na blachę wyłóż łyżką dwa większe kręgi (lub więcej mniejszych) - uwaga, podczas pieczenia urosną na boki, więc będą szersze. Piecz w temperaturze 110 ºC ok. 2 godz. Po 1,5 godz. temp. zmniejsz do 90 ºC. Po 2 godz. zostaw bezy do wystudzenia w wyłączonym piekarniku np. przez noc. 3 Schłodzoną śmietanę (roślinną lub kremówkę) ubij (z cukrem lub bez - beza jest bardzo słodka). Połóż na bezach. Udekoruj owocami, np. pomarańczami, polej syropem, dołóż listki mięty.