Beza bez białek

Beza z pomarańczą
Beza z pomarańczą123RF/PICSEL

Składniki

na bezę

  • 120 ml wody po ciecierzycy w puszce, tzw. aqua faby (trochę mniej niż zawartość standardowej puszki
  • 400 g lub wody, w której moczyła się podobna ilość ciecierzycy)
  • 100 g cukru (zmielonego na cukier puder; możesz zastąpić go zdrowszym ksylitolem – cukrem brzozowym, do kupienia w supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością - 1 kg/20 zł)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
4 osób

Składniki

na krem

  • 250 ml śmietanki owsianej (ew. sojowej lub kokosowej, co najmniej 20 proc. tłuszczu – w sklepach ze zdrową żywnością lub w hipermarketach na półkach ze zdrową żywnością; oczywiście możesz też użyć klasycznej kremówki)
  • ew. łyżka cukru (zmielonego na puder) lub ksylitolu, ale słodzić nie trzeba
  • 1/2 łyżeczki wanilii w proszku
  • OZDOBY: owoce, np. pomarańcze, syrop pomarańczowy (z soku), mięta

Sposób przygotowania

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?