Młode ziemniaki w mundurkach. Jeść ze skórką czy bez?
Ziemniaki w mundurkach to przysmak, który może zawierać więcej cennych witamin i minerałów niż obierane wcześniej kartofle. Wiele osób miewa pewne wątpliwości co do ziemniaków w mundurkach, a to ze względu na obecność solaniny, która zazwyczaj gromadzi się w łupinach i w większych ilościach może doprowadzić do zatrucia. Czy faktycznie jest się czego bać? Wyjaśniamy.

Spis treści:
Czy ziemniaki w mundurkach je się ze skórką?
Ziemniaki w mundurkach są często wykorzystywane jako dodatek do obiadu. W Wielkopolsce tradycyjnie spożywa się tak zwane "pyry z gzikiem" (lub "gziką"), czyli kartofle w łupinach okraszone specjalnie przyprawionym twarogiem z dodatkiem śmietany i przypraw.
Niektóre osoby mogą mieć pewne wątpliwości co do jedzenia ziemniaków wraz ze skórką. Wszak w łupinach owych warzyw gromadzi się związek nazywany solaniną, który w większych dawkach może doprowadzić do zatrucia. Obecność solaniny można rozpoznać między innymi po zielonkawych plamach na skórce bądź wyrastających z bulw kiełkach. Można zredukować ilość owej substancji poprzez odcięcie zielonkawych lub kiełkujących części.
Ziemniaki ze skórką warto spożywać w umiarkowanych ilościach i jedynie wówczas, gdy są pozbawione zielonkawych plam oraz kiełkujących części. Mniejszą zawartość solaniny mają młode ziemniaki o dość cienkiej łupinie, które stanowią rewelacyjny dodatek do wielu dań. Pamiętajmy również, że każdy może reagować inaczej na poszczególne produkty - wobec tego po zjedzeniu ziemniaków ze skórką dobrze jest obserwować reakcje swojego organizmu.
Co zawierają łupiny ziemniaków? Nie tylko witaminy i minerały
Warto zaznaczyć, że w ziemniaczanych skórkach znajdują się także liczne witaminy i minerały (między innymi witaminy z grupy B, witamina A, witamina C, żelazo, potas czy jod). To także świetne źródła błonnika, który może zapobiegać zaparciom oraz zapewniać uczucie sytości.

Oczywistością powinno być to, że przed spożyciem ziemniaki muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce termicznej. Jeśli gotujemy ziemniaki w łupinach, dobrze jest je dokładnie umyć, by pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń.
Kiedy obierać ziemniaki w mundurkach?
Jeżeli gotujemy ziemniaki w mundurkach i chcemy pozbyć się z nich skórki, to wówczas po obróbce termicznej warto trochę poczekać, aż kartofle nieco przestygną. Wówczas obieranie skórki powinno być znacznie łatwiejsze, ponieważ wykonywanie owej czynności, gdy ziemniaki są jeszcze gorące, może sprawiać niemałe problemy.
Jak jeść ziemniaki w mundurkach? Tak przygotowane przysmaki doskonale komponują się z mięsami, sosami, sałatkami i surówkami. Można przygotować je po wielkopolsku, dodając wcześniej przygotowany twaróg ze śmietaną i przyprawami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć się samym miąższem ziemniaków w mundurkach z dodatkiem niewielkiej ilości masła i soli. Młode ziemniaki ze skórką można przygotować w formie szybkiego obiadu - smakują genialnie z sadzonym jajkiem i młodą fasolką.