Beza Pavlova z truskawkami

Słodkie życie.

article cover
Świat Książki

- 200 ml białek,
- 300 g cukru.

Krem:

- 400 g masła,
- 300 g cukru pudru, szczypta soli,
- 300 ml śmietany 36 proc.,
- 200 g płatków migdałowych lekko uprażonych na suchej patelni,
- 100 ml likieru Cointreau,
- 20 ml spirytusu, truskawki i bita śmietana do dekoracji.

Przygotowanie:

Białko ubijamy, dosypujemy cukier. Masę ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna. Gotową masę wyciskamy szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną nieprzywierającym pergaminem. Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140 st. C. i suszymy przez 50 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem migdałowy. Masło z cukrem mieszamy i ubijamy, aż masa nabierze białego koloru. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku.

Zimne krążki bezowe przekładamy kremem migdałowym. Tort dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami.
Przepis pochodzi z książki Kocham gotować Magdy Gessler przepis na życie.

Świat Książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas