Beza Pavlova z truskawkami
Słodkie życie.

Na bezy:
- 200 ml białek,
Krem:
- 400 g masła,
Przygotowanie:
Białko ubijamy, dosypujemy cukier. Masę ubijamy, aż cukier się rozpuści, a masa będzie sztywna. Gotową masę wyciskamy szprycą cukierniczą na blachę wyłożoną nieprzywierającym pergaminem. Formujemy dwa krążki o średnicy około 25 cm. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 140 st. C. i suszymy przez 50 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem migdałowy. Masło z cukrem mieszamy i ubijamy, aż masa nabierze białego koloru. Dodajemy śmietanę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Dosypujemy płatki migdałowe, dodajemy alkohol i szczyptę soli dla złamania smaku.
Zimne krążki bezowe przekładamy kremem migdałowym. Tort dekorujemy bitą śmietaną i truskawkami.Przepis pochodzi z książki Kocham gotować Magdy Gessler przepis na życie.