Bezglutenowe leniwe
Nie tylko dla alergików!
Sposób przygotowania
1. Kluski: rozbij jajka, białka włóż do lodówki, a żółtka zmiksuj z serem. Gdy masa będzie gładka, stopniowo dosypuj mąkę z małą szczyptą soli. Białka ubij na sztywną pianę z resztą soli. Możesz ją posłodzić 1 płaską łyżeczką cukru pudru. Pianę wymieszaj z masą serową.
2. W dużym garnku zagotuj wodę. Z ciasta uformuj spłaszczone wałeczki. Pokrój je ukośnie na kluseczki. Gotuj partiami we wrzącej wodzie. Wyjmuj po kilka sztuk łyżką cedzakową, tak by odcedzić całą wodę. Układaj w jednej warstwie na półmisku.
3. Umyj i wypestkuj wiśnie. Podgrzej je z miodem, kardamonem oraz przekrojoną wzdłuż laską wanilii (ważne, by owoce nie rozgotowały się, tylko zmiękły i zachowały kształt). Garnek z wiśniami zdejmij z ognia. Gdy sos ostygnie, wyjmij wanilię.
4. Leniwe odgrzej na parze (w specjalnym garnku lub na metalowym durszlaku ustawionym na garnku z gotującą się wodą). Gorące rozkładaj na ogrzanych (np. w piekarniku) talerzach. Polej gorącym sosem owocowym. Podawaj udekorowane świeżymi zielonymi listkami.