Reklama

Reklama

Bezglutenowe pączki pieczone

Proponuję dzisiaj bezglutenowe pączki, które upiekłam w piekarniku. Są pyszne zaraz po pieczeniu, smakiem przypominają wersję standardową, a do tego nie kąpały się w tłuszczu.

Wykonanie szybkie, proste i przyjemne.
 

Co potrzebujemy?

Reklama

0,5 kg mąki bezglutenowej (użyłam: uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej - z Bezglutenu)

9 g drożdży suszonych

100g cukru

1 cukier wanilinowy

4 żółtka

300 ml podgrzanego lekko mleka

100g rozpuszczonego masła

1/2 łyżeczki soli

Powidła śliwkowe

Jak robimy?

Krok1: Cukier zwykły i waniliowy wraz z żółtkami ucieramy w mikserze na puszystą masę.

Krok2: Następnie cały czas mieszając dodajemy do masy przesianą make oraz sól. Zaraz potem dodajemy masło i mleko.

Krok3: Wszystko razem wyrabiamy mikserem lub recznie (ale tu uwaga - trzeba się sporo nagnieść) na jednolitą, gładką masę. Jeśli będzie za rzadka dosypujemy jeszcze trochę mąki.

Krok 4: Odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej aby ciasto podwoiło swoją objetość. Czas to ok. 2 godziny.

Krok 5: Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 2 cm.

Krok 6: Bierzemy np. szklankę i wykrajamy z ciasta okręgi.

Krok 7: W każdym okręgu robimy wgłębienie i wypełniamy je powidłami/ marmoladą.

Krok 8: Po wypełnieniu marmoladą sklejamy ciasto i odkładamy pączki na blachę sklejeniem do dołu.

Krok 9: Po przygotowaniu wszystkich paczków, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, aby wyrosły.

Krok 10: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Krok 11: Pączki pieczemy ok. 25 minut.

Krok 12: Po upieczeniu możemy delektowac sie smakiem niemalże identycznym z oryginalnymi pączkami. A bez glutenu i bez zbytniej ilości tłuszczu.

Dowiedz się więcej na temat: pączki bezglutenowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje