Bezglutenowe pączki pieczone
Proponuję dzisiaj bezglutenowe pączki, które upiekłam w piekarniku. Są pyszne zaraz po pieczeniu, smakiem przypominają wersję standardową, a do tego nie kąpały się w tłuszczu.
Wykonanie szybkie, proste i przyjemne.
0,5 kg mąki bezglutenowej (użyłam: uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej - z Bezglutenu)
9 g drożdży suszonych
100g cukru
1 cukier wanilinowy
4 żółtka
300 ml podgrzanego lekko mleka
100g rozpuszczonego masła
1/2 łyżeczki soli
Powidła śliwkowe
Jak robimy?
Krok1: Cukier zwykły i waniliowy wraz z żółtkami ucieramy w mikserze na puszystą masę.
Krok2: Następnie cały czas mieszając dodajemy do masy przesianą make oraz sól. Zaraz potem dodajemy masło i mleko.
Krok3: Wszystko razem wyrabiamy mikserem lub recznie (ale tu uwaga - trzeba się sporo nagnieść) na jednolitą, gładką masę. Jeśli będzie za rzadka dosypujemy jeszcze trochę mąki.
Krok 4: Odstawiamy do wyrośnięcia. Najlepiej aby ciasto podwoiło swoją objetość. Czas to ok. 2 godziny.
Krok 5: Ciasto wałkujemy na placek o grubości ok 2 cm.
Krok 6: Bierzemy np. szklankę i wykrajamy z ciasta okręgi.
Krok 7: W każdym okręgu robimy wgłębienie i wypełniamy je powidłami/ marmoladą.
Krok 8: Po wypełnieniu marmoladą sklejamy ciasto i odkładamy pączki na blachę sklejeniem do dołu.
Krok 9: Po przygotowaniu wszystkich paczków, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na ok. 1-2 godziny, aby wyrosły.
Krok 10: Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Krok 11: Pączki pieczemy ok. 25 minut.