Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami
Koniecznie wypróbuj bezglutenowego przepisu na pyszne pierogi.

Co potrzebujemy?
Składniki na ciasto:
3/4 szklanki tapioki
1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki mąki z białego ryżu
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki gumy ksantanowej
szczypta soli
100 ml ciepłej wody
1 duże jajko
1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
50 dkg kapusty kiszonej
5-10 dkg suszonych grzybów
2 cebule
olej
Sól, pieprz
Jak robimy?
Krok 1: Grzyby zalewamy na noc wodą.
Krok 2: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i dokładnie zagniatamy, aby masa była jednolita. Wkładamy do lodówki
Krok 3: Grzyby gotujemy 5-10 minut w wodzie, w której się moczyły, następnie odcedzamy.
Krok 4: Wodę z grzybów wykorzystujemy ponownie do gotowania kapusty. Kapustę przed gotowaniem należy przepłukać wodą i poszatkować, a następnie dusić, aż będzie miękka.
Krok 5: Cebulę drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju aż lekko się zeszkli (uwaga! Nie przesmażamy kapusty, powinna być lekko chrupiąca).
Krok 6: Grzyby szatkujemy na drobniutkie kawałeczki i wrzucamy na patelnię z cebulą.
Krok 7: Do cebuli i grzybów dodajemy odcedzoną, ugotowaną kapustę. Całość przesmażamy, dodając do smaku pieprz i sól.
Krok 8: Po przesmażeniu farsz zostawiamy do ostudzenia.
Krok 9: Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na cienkie płaty, a następnie szklaneczką wycinamy w nim koła.
Krok 10: Na każde koło dajemy mniej więcej łyżeczkę farszu, a następnie sklejamy dokładnie ciasto formując pierogi.
Krok 11: Pierogi gotujemy we wrzącej wodzie do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię. Następnie odcedzamy i podajemy ze smażoną cebulą.