Reklama

Reklama

Bezglutenowe placki (pancakes) z dynią

Tym razem proponuję wam bezglutenowe i pyszne placki z dyni.

Ostatnio pisałam dość sporo na temat właściwości dyni (Niesamowite właściwości dyni + przepis na ‚Korzenne ciasto z dynią’). Dzisiaj przyszedł czas na kolejną odsłonę :-).

Co potrzebujemy?

Reklama

3 jajka

2 łyżki wody

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki syropu klonowego (może być miód)

1 szklanka zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)

½ szklanki mąki jaglanej

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki soli

½ łyżeczki sody oczyszczonej

½ szklanki puree z dyni

Opcjonalnie: Czekoladowe łezki (chocolate chips)

Olej kokosowy do smażenia (może być zwykły)

Jak robimy?

Krok 1: Puree z dyni przygotowujemy w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie.

Krok 2: Wszystkie składniki (poza łezkami czekoladowymi i olejem kokosowym) miksujemy razem na jednolitą masę.

Krok 3: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego.

Krok 4: Masę nakładamy na patelnię łyżką. Placki smażymy na małym ogniu, po ok. 3-4 minuty z każdej strony.W trakcie smażenia do placków można dodać czekoladowe kropelki. Postępujemy w ten sposób: smażymy z jednej strony, a przed przewróceniem na drugą, rozsypujemy kilka kawałeczków czekolady na nie usmażoną jeszcze część i dopiero wtedy ją smażymy.

Krok 5: Placki jemy na ciepło, polewając miodem lub syropem klonowym. Są doskonałe jako zdrowe, bezglutenowe i przede wszystkim słodkie śniadanie.

Dowiedz się więcej na temat: Placki z dyni

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje