Bezglutenowe placki (pancakes) z dynią
Tym razem proponuję wam bezglutenowe i pyszne placki z dyni.
Ostatnio pisałam dość sporo na temat właściwości dyni (Niesamowite właściwości dyni + przepis na ‚Korzenne ciasto z dynią’). Dzisiaj przyszedł czas na kolejną odsłonę :-).
Co potrzebujemy?
3 jajka
2 łyżki wody
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki syropu klonowego (może być miód)
1 szklanka zmielonych migdałów (lub mąki migdałowej)
½ szklanki mąki jaglanej
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki soli
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ szklanki puree z dyni
Opcjonalnie: Czekoladowe łezki (chocolate chips)
Olej kokosowy do smażenia (może być zwykły)
Jak robimy?
Krok 1: Puree z dyni przygotowujemy w taki sam sposób, jak w poprzednim przepisie.
Krok 2: Wszystkie składniki (poza łezkami czekoladowymi i olejem kokosowym) miksujemy razem na jednolitą masę.
Krok 3: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego.
Krok 4: Masę nakładamy na patelnię łyżką. Placki smażymy na małym ogniu, po ok. 3-4 minuty z każdej strony.W trakcie smażenia do placków można dodać czekoladowe kropelki. Postępujemy w ten sposób: smażymy z jednej strony, a przed przewróceniem na drugą, rozsypujemy kilka kawałeczków czekolady na nie usmażoną jeszcze część i dopiero wtedy ją smażymy.
Krok 5: Placki jemy na ciepło, polewając miodem lub syropem klonowym. Są doskonałe jako zdrowe, bezglutenowe i przede wszystkim słodkie śniadanie.