Bezglutenowy Stollen z Marcepanem
Stollen to tradycyjne niemieckie ciasto, najczęściej przygotowywane na Boże Narodzenie. Charakteryzuje je aromatyczny zapach i oczywiście marcepan w środku.

Co potrzebujemy?
- 100g mąki bezglutenowej
- 50g mąki kukurydzianej
- 50g zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka gumy ksantanowej
- ½ łyżeczki soli
- 50g cukru waniliowego
- 160 ml rumu
- 4 łyżeczki suszonych drożdży
- 50g rodzynek
- 20g suszonych wiśni
- Skórka starta z ½ pomarańczy
- 3 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
- 25g pokrojonych migdałów
- 30g roztopionego masła
- 1 jajko
- 150ml mleka
- 120g bezglutenowego marcepanu
Jak robimy?
Krok 1: Dzień Wcześniej zalewamy rumem: rodzynki, migdały i wiśnie. Na następny dzień bakalie odsączamy.
Krok 2: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku.
Krok 3: Do miski wsypujemy obie mąki, zmielone migdały, gumę ksantanową, sól, cukier, startą skórkę z pomarańczy. Wszystkie skłądniki razem mieszamy, a następnie formujemy dołek.
Krok 4: Do dołka wlewamy masło, mleko z drożdżami oraz dodajemy roztopione masło.
Krok 5: Ze skąłdników wyrabiamy ciasto. Gnieciemy je ok. 15 minut, na głądką, jednolitą masę, która z czasem przestaje nam się przyklejać do rąk.
Krok 6: Do wyrobionego ciasta dodajemy bakalie I wszystko razem jeszcze raz zagniatamy.
Krok 7: Ciasto po wyrobienu pozostawiamy pod przykryciem w misce na ok 2-3 godziny. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
Krok 8: Gdy ciasto podrośnie, jeszcze raz je zagniatamy I ponownie na ok. 1 godzinę odstawiamy do podrośnięcia.
Krok 9: Ciasto lekko rozwałkowujemy, w środku rozkładamy rulonik z marcepanu. Następnie formujemy roladę, której środek wypełnia marcepan.
Krok 10: Ciasto pieczemy ok 50-60 minut w temperaturze 180°C.
Stollen jest ciastem, które może leżakowac nawet ok. 3 miesięcy. Już niewiele czasu pozostało do wigilii, jednak zazwyczaj Stollen powinien jakiś czas poleżakować, zawinięty w papier. Najlepiej ok. 5 tygodni.