Bezmięsne kotlety piątkowe
Łatwe i szybkie w przygotowaniu, doskonałe komponują się z surówkami i będą dobrym wyborem na bezmięsny obiad. Dodatek białego sera sprawia, że kotleciki z zielonego groszku stają się bardziej sycące.

Składniki
- 2 puszki zielonego groszku
- 1/2 pęczka natki pietruszki (lub natka suszona)
- 1 mała cebulka
- 1 ugotowany ziemniak
- 100 g twarogu
- 2 łyżki mąki pszennej
- bułka tarta
- tłuszcz do smażenia
- papryka słodka lub ostra (przyprawa)
- sól, pieprz
Cebulkę obieramy, myjemy i kroimy jak najdrobniej. Podsmażamy ją do zeszklenia na oleju, pilnując, by się nie przypaliła.Groszek osączamy z zalewy, rozgniatamy w miseczce widelcem, rozgniatamy też ziemniaka. Dodajemy do warzyw podsmażoną cebulkę, poszatkowaną natkę, dwie łyżki mąki, twaróg, całość doprawiamy i bardzo starannie mieszamy, by powstała możliwie jednolita masa.Z masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.