Reklama

Reklama

Bezmięsne kotlety piątkowe

Łatwe i szybkie w przygotowaniu, doskonałe komponują się z surówkami i będą dobrym wyborem na bezmięsny obiad. Dodatek białego sera sprawia, że kotleciki z zielonego groszku stają się bardziej sycące.

Składniki

  • 2 puszki zielonego groszku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (lub natka suszona)
  • 1 mała cebulka
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 100 g twarogu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia
  • papryka słodka lub ostra (przyprawa)
  • sól, pieprz

Cebulkę obieramy, myjemy i kroimy jak najdrobniej. Podsmażamy ją do zeszklenia na oleju, pilnując, by się nie przypaliła.

Groszek osączamy z zalewy, rozgniatamy w miseczce widelcem, rozgniatamy też ziemniaka. Dodajemy do warzyw podsmażoną cebulkę, poszatkowaną natkę, dwie łyżki mąki, twaróg, całość doprawiamy i bardzo starannie mieszamy, by powstała możliwie jednolita masa.

Z masy formujemy niewielkie kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje