Bezowy torcik z różą
Wyjątkowo efektowny!
Składniki:
Spód:
- 12,5 dag masła
- 25 dag mąki
- żółtko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Beza:
- 6 białek
- 25 dag cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka soku z cytryny
Dekoracja:
- cytryna
- 3 łyżki cukru pudru
- 10 migdałów
- listki mięty lub melisy
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej, dodaj masło, posiekaj nożem na małe grudki razem z mąką. Dodaj resztę składników, zagnieć ciasto. Schładzaj godzinę. Rozwałkuj, ponakłuwaj widelcem, piecz 30 minut w temp. 180°C.
2. Białka ubij na sztywno, nadal miksując porcjami dodawaj przesiany cukier puder. Wsyp mąkę, dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Masę wyłóż na spód, robiąc kleksy. Piecz 60 minut w temp. 160˚C.
3. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę. Obierz delikatnie resztę skórki, pokrój w plasterki. Ugotuj je w wodzie z cukrem pudrem. Uformuj różę, udekoruj listkami.