Bezy z masą krówkową

Słodkie i delikatne bezy z masą krówkową, są doskonałym deserem za którym przepada cała rodzina. Daj się skusić ich smakiem i wypróbuj nasz przepis.

Bezy są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach.
Bezy są bardzo delikatne, rozpływają się w ustach. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 10 białek
  • 2 szklanki cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 15 dkg zmielonych orzechów
  • 5 dkg wiórek kokosowych

Masa krówkowa

  • 20 dkg krówek
  • 3 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i cukier waniliowy. Wsypać wiórka i orzechy, następnie delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać szprycą podłużne bezy. Suszyć około 4 godziny w temperaturze 80 stopni C. Pozostawić w piekarniku do zupełnego ostygnięcia. Ostrożnie zdejmować z blaszki, aby się nie pokruszyły.

Krówki powoli roztopić na patelni z odrobiną mleka. Gdy masa zacznie gęstnieć, wystudzone bezy smarować masą krówkową i nakładać jedną bezę na drugą. Bezy można również podawać bez masy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas