Bezy z masą krówkową
Słodkie i delikatne bezy z masą krówkową, są doskonałym deserem za którym przepada cała rodzina. Daj się skusić ich smakiem i wypróbuj nasz przepis.
Składniki:
- 10 białek
- 2 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- 15 dkg zmielonych orzechów
- 5 dkg wiórek kokosowych
Masa krówkowa
- 20 dkg krówek
- 3 łyżki mleka
Sposób przygotowania:
Z białek ubić sztywną pianę. Dodawać powoli cukier i cukier waniliowy. Wsypać wiórka i orzechy, następnie delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać szprycą podłużne bezy. Suszyć około 4 godziny w temperaturze 80 stopni C. Pozostawić w piekarniku do zupełnego ostygnięcia. Ostrożnie zdejmować z blaszki, aby się nie pokruszyły.
Krówki powoli roztopić na patelni z odrobiną mleka. Gdy masa zacznie gęstnieć, wystudzone bezy smarować masą krówkową i nakładać jedną bezę na drugą. Bezy można również podawać bez masy.