Biała rzepa i biała rzodkiew: Chrupmy na zdrowie
Bywają ze sobą mylone, ale rozróżnienie nie powinno nikomu sprawiać trudności. Rzepa ma kształt bulwy, rzodkiew jest podłużna i wygląda trochę jak gigantyczna pietruszka. Obie są niezwykle zdrowe. Polecamy je zarówno dorosłym, jak i dla dzieciom.
Rzepa - niegdyś popularna, później zapomniana, teraz wraca do łask. Jest jedną z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka. Niewątpliwie warto wrócić do jej spożywania, głównie z uwagi na wysoką wartość odżywczą.
Cenne są zarówno jej bulwy, jak i liście. Pierwsze skojarzenie? Rzepa krzepi, daje siłę, wzmacnia ciało. Znajdziemy w niej całą listę składników mineralnych, m.in. potas, wapń, magnez, żelazo, mangan, cynk, fosfor, a także bogactwo witamin, takich jak A, C czy witaminy z grupy B.
Rzepę szczególnie powinny jeść osoby mające problemy z układem pokarmowym. Wspomaga trawienie i zapobiega zaparciom. Przyniesie wiele korzyści w rekonwalescencji - po długotrwałych chorobach, a także wszystkim narażonym na wyczerpania fizyczne. Może wesprzeć w walce z przeziębieniem. Żuta powoli, złagodzi ból gardła.
Sok z rzepy świetnie działa na osłabione i wypadające włosy. Wzmacnia je i pobudza cebulki do szybszego wzrostu. Mało popularnym, a skutecznym sposobem odżywienia włosów, jest wywar z liści rzepy. Działa przeciwłupieżowo, przeciwłojotokowo i wzmacniająco. W kuchni warzywo można przyrządzać na kilka sposobów.
Młode rośliny warto zjadać na surowo, razem z liśćmi - korzystamy wtedy ze wszystkich ich wartości odżywczych. Rzepa może stanowić przekąską lub stać się składnikiem sałatek. Starsza najczęściej jest gotowana lub zapiekana. Liście można wykorzystać podobnie jak szpinak, bulwy nadają się na puree, konkurencyjne dla tradycyjnego z ziemniaków.
Zapomniana skarbnica zdrowia
Biała rzodkiew również nie należy do najczęściej wybieranych przez Polaków warzyw. Można odnieść wrażenie, że ustąpiła miejsca popularnej rzodkiewce, chociaż ma więcej wartości odżywczych. Jest od niej zdecydowanie większa, a dzięki obecności olejków eterycznych ma bardziej wyrazisty smak i zapach. Biała rzodkiew występuje w kilku różnych odmianach i dzięki temu możemy mieć do niej dostęp niemal przez pełne dwanaście miesięcy.
Biała rzodkiew może nam dostarczyć szereg niezbędnych wartości odżywczych. Znajdziemy w niej białko, węglowodany, błonnik oraz bogatą listę minerałów, takich jak: potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk, molibden. Rzodkiew to istotne źródło witamin, m.in.: C, PP oraz witamin z grupy B.
Mimo tak bogatych właściwości pozostaje niskokaloryczna i może być z powodzeniem spożywana również w trakcie diety odchudzającej. Wspiera pracę przewodu pokarmowego - poprawia perystaltykę jelit. Ma pozytywny wpływ na działanie wątroby i nerek, wykazuje zarówno działanie moczopędne, jak i żółciopędne. Polecana jest zwłaszcza zimą i na progu wiosny, gdy organizm najsilniej potrzebuje wzmocnienia.
Wykazuje działanie bakteriobójcze, więc może pomóc w walce z przeziębieniami i infekcjami górnych dróg oddechowych. Najczęściej wykorzystywana jest na surowo, jako dodatek do sałatek. Nadaje się do zapiekania i gotowania, ale wtedy, jak dobrze wiemy, traci znaczną część swoich prozdrowotnych właściwości.
Wspierajmy mądrze organizm, w trosce o zdrowie.
Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie