Białe szparagi w majonezowym sosie
Świetne jako przystawka zamiast sałatki.
Składniki:
- pęczek białych szparagów
- sól, cukier
- kilka kropli soku z cytryny
sos:
- łyżka ostrej musztardy
- 2 żółtka
- 2 białka
- szkl. oleju
- biały pieprz, sól
Przygotowanie:
1 Przygotuj sos: składniki ogrzej do temp. pokojowej. Żółtka utrzyj z musztardą na gładką masę. Cienkim strumieniem wlewaj porcjami olej, cały czas energicznie mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, wlej po większej porcji oleju, nieustannie mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec ubij białka na pianę i delikatnie połącz z sosem. Sos nakryj i wstaw do lodówki.
2 Szparagi obierz. Wodę osól, posłodź, dodaj sok z cytryny, włóż szparagi i gotuj ok. 20-25 minut do miękkości. Odcedź i podaj z sosem. Możesz serwować np. z wędliną, ziemniakami itd.