Reklama

Reklama

Białkowa chmurka z nutką wanilii

Ciasto delikatne niczym chmurka - wręcz rozpływa się w ustach. Wypróbuj nasz przepis, a często będziesz do niego wracała.

Czas przyrządzenia: 30 min + chłodzenie
Składniki dla: 10 porcji

Składniki - ciasto:

  • 5 łyżek mąki tortowej
  • 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku)
  • 6 łyżek drobnego cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 6 białek
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. małych rodzynek namoczonych w wodzie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli

Składniki - krem:

  • 10 dag serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • kilka kropel cytryny

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: mąkę przesiej przez gęste sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z budyniem. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsyp porcjami oba rodzaje cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie błyszcząca i gęsta. Dodaj po kolei, po każdym składniku dokładnie mieszając łyżką: mąkę, olej (wybierz bezzapachowy, np. słonecznikowy), esencję waniliową oraz osączone rodzynki.

Reklama

2. Piekarnik rozgrzej do 190 st., blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem (możesz wcześniej  posmarować ją niewielką ilością masła, by pergamin lepiej przylegał).

3. Ciasto przełóż na przygotowaną blaszkę, wyrównaj wierzch łyżką i piecz ok. 10 minut. Biszkopt powinien lekko się zrumienić.

4. Gorące ciasto przykryj ściereczką i przytrzymując ją na bokach, odwróć blaszkę. Usuń pergamin i razem ze ściereczką zwiń biszkopt w roladę. Odłóż do wystygnięcia.

5. Mascarpone zmiksuj z cukrem i z sokiem z cytryny. Roladę rozwiń, posmaruj serkiem - możesz na wierzchu ułożyć kilka owoców, np. kawałeczki kiwi lub posypać grubszymi wiórkami z czekolady. Zwiń z powrotem i schłodź przez 1-2 godziny.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje