Białkowa chmurka z nutką wanilii
Ciasto delikatne niczym chmurka - wręcz rozpływa się w ustach. Wypróbuj nasz przepis, a często będziesz do niego wracała.
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: mąkę przesiej przez gęste sitko razem z proszkiem do pieczenia, wymieszaj z budyniem. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wsyp porcjami oba rodzaje cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie błyszcząca i gęsta. Dodaj po kolei, po każdym składniku dokładnie mieszając łyżką: mąkę, olej (wybierz bezzapachowy, np. słonecznikowy), esencję waniliową oraz osączone rodzynki.
2. Piekarnik rozgrzej do 190 st., blaszkę z piekarnika wyłóż pergaminem (możesz wcześniej posmarować ją niewielką ilością masła, by pergamin lepiej przylegał).
3. Ciasto przełóż na przygotowaną blaszkę, wyrównaj wierzch łyżką i piecz ok. 10 minut. Biszkopt powinien lekko się zrumienić.
4. Gorące ciasto przykryj ściereczką i przytrzymując ją na bokach, odwróć blaszkę. Usuń pergamin i razem ze ściereczką zwiń biszkopt w roladę. Odłóż do wystygnięcia.
5. Mascarpone zmiksuj z cukrem i z sokiem z cytryny. Roladę rozwiń, posmaruj serkiem - możesz na wierzchu ułożyć kilka owoców, np. kawałeczki kiwi lub posypać grubszymi wiórkami z czekolady. Zwiń z powrotem i schłodź przez 1-2 godziny.