Biały barszcz bacy

Uwielbiają go i dzieci i dorośli. Wypróbuj nasz przepis na biały barszcz bacy.

Barszcz bacy smakuje każdemu.
Barszcz bacy smakuje każdemu. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • kawałek świeżego chrzanu (lub chrzanu ze słoiczka)
  • 2 surowe białe kiełbaski
  • wędzone skrzydełko lub kawałeczek chudego boczku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • seler
  • cebula
  • majeranek
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Mięso, chrzan oraz kiełbasę zalać zimną wodą, dodać jarzyny i gotować wywar przez około godzinę. Po tym czasie warzywa wyjąć, wywar odcedzić. Dodać tarty chrzan i śmietanę.

Cebulę posiekać i udusić na małej ilości oleju, do zupy. Zupę doprawić do smaku. Podawać z jajkami na twardo, białą kiełbasą i ziemniakami puree.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas