Biały barszcz bacy
Uwielbiają go i dzieci i dorośli. Wypróbuj nasz przepis na biały barszcz bacy.
Składniki:
- kawałek świeżego chrzanu (lub chrzanu ze słoiczka)
- 2 surowe białe kiełbaski
- wędzone skrzydełko lub kawałeczek chudego boczku
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- seler
- cebula
- majeranek
- czosnek
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
Mięso, chrzan oraz kiełbasę zalać zimną wodą, dodać jarzyny i gotować wywar przez około godzinę. Po tym czasie warzywa wyjąć, wywar odcedzić. Dodać tarty chrzan i śmietanę.
Cebulę posiekać i udusić na małej ilości oleju, do zupy. Zupę doprawić do smaku. Podawać z jajkami na twardo, białą kiełbasą i ziemniakami puree.