Biały barszcz na boczku
Tradycyjna zupa wielkanocna, bez której nie ma świąt. Dodatek boczku sprawi, że będzie wyjątkowo aromatyczna i smaczna.
Sposób przygotowania:
1. Boczek włóż do garnka razem z białą kiełbasą. Wlej 1,5 l wody. Marchew oraz kawałek selera oczyść, pozostaw w całości. Obraną cebulę przekrój na ćwiartki. Warzywa włóż do garnka z wędliną. Gotuj na małym ogniu ok. 40 min.
2. Warzywa i wędlinę wyjmij z wywaru (boczek wykorzystaj do innego dania). Energicznie mieszając, stopniowo wlewaj zakwas. Zagotuj całość, połącz ze śmietaną. Dopraw roztartym czosnkiem (1-2 ząbki), 1-2 łyżkami chrzanu, majerankiem, solą i mielonym pieprzem.
3. Jajka wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo. Obierz, pokrój na połówki. Podawaj do zupy razem z białą kiełbasą. Ozdób koperkiem.