Reklama

Reklama

Biały barszcz na boczku

Tradycyjna zupa wielkanocna, bez której nie ma świąt. Dodatek boczku sprawi, że będzie wyjątkowo aromatyczna i smaczna.

Czas przyrządzenia: ok. 70 min
Składniki dla: 6 porcji

Składniki

  • 25 dag boczku
  • 30 dag białej kiełbasy
  • chrzan
  • 1 marchewka
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • 1/2 l zakwasu na barszcz
  • sól
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 3 jajka
  • czosnek
  • łyżka majeranku
  • pieprz
  • koper

Sposób przygotowania:

1. Boczek  włóż do garnka razem z białą kiełbasą. Wlej 1,5 l wody. Marchew oraz kawałek selera oczyść, pozostaw w całości. Obraną cebulę przekrój na ćwiartki. Warzywa włóż do garnka z wędliną. Gotuj na małym ogniu ok. 40 min.

Reklama

2. Warzywa i wędlinę wyjmij z wywaru (boczek wykorzystaj do innego dania). Energicznie mieszając, stopniowo wlewaj zakwas. Zagotuj całość, połącz ze śmietaną. Dopraw roztartym czosnkiem (1-2 ząbki), 1-2 łyżkami chrzanu, majerankiem, solą i mielonym pieprzem.

3. Jajka wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj na twardo. Obierz, pokrój na połówki. Podawaj do zupy razem z białą kiełbasą. Ozdób koperkiem.

Dowiedz się więcej na temat: barszcz biały

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje