Biały chłodnik z ogórkami
Ogórki obierz, zetrzyj na tarce, zalej kwasem z ogórków i zagotuj.
Składniki dla 4 osób:
- 300 g ogórków małosolnych
- 1/2 pęczka koperku
- 1 niecała szklanka śmietany
- 4 szklanki mleka zsiadłego
- 1/2 pęczku szczypiorku
- 1/2 pęczka rzodkiewek
- 2 szklanki kwasu z ogórków
- 1 ząbek czosnku
- 4 jaja
- szczypta soli
- szczypta cukru
Sposób przygotowania:
1. Ogórki obierz, zetrzyj na tarce, zalej kwasem z ogórków i zagotuj. Dodaj roztarty czosnek i odstaw do ostudzenia.
2. Zsiadłe mleko roztrzep ze śmietaną i dodaj do zupy. Wrzuć też drobno posiekany szczypiorek i koperek. Dopraw do smaku.
3. Podawaj z ugotowanymi i pokrojonymi w kostkę jajami oraz rzodkiewkami pokrojonymi w plasterki.Czas przygotowania: 10 minut + czas chłodzenia