Japończycy dodają do wszystkiego i rzadko chorują. To sekret ich długowieczności?
Sekret długowieczności Japończyków? Jest ich co najmniej kilka. Jednym z nich jest tradycyjny produkt, który zajmuje w ich diecie zaszczytne miejsce. Nie bez powodu – ma cenne dla zdrowia właściwości i jest świetnym dodatkiem do rozmaitych potraw.

Mieszkańcy Japonii słyną nie tylko z różnych tradycji, ale i praktyk pozwalających im cieszyć się dobrym zdrowiem. Taka kombinacja sprawia, że to jeden z narodów, który żyje najdłużej na świecie. Przeprowadzane na przestrzeni lat badania naukowe wykazały, że zawdzięczają to dzięki diecie, regularnej aktywności i stylowi życia.
Spis treści:
Jak Japończycy dbają o zdrowie? Sekrety diety
Szczególnym zainteresowaniem w tej kwestii cieszy się japońska wyspa Okinawa określana nawet mianem "wyspy długowieczności". Mieszkańcy rzadko borykają się z chorobami serca, nadciśnieniem czy cukrzycą typu 2.
Chociaż wspomniane miejsce wyróżnia się szczególnie, to Japończykom w całym kraju dbanie o zdrowie po prostu weszło w nawyk. Mieszkańcy codziennie praktykują m.in. rajio taiso, czyli gimnastykę radiową. Program składa się z prostych ćwiczeń korzystnie działających na mięśnie i stawy, a rozbrzmiewająca w tle muzyka klasyczna świetnie wpływa zdrowie psychiczne i koncentrację. Oprócz tego Japończycy w życiu kierują się ikigai, czyli koncepcją motywującą ich do poszukiwania celu w życiu i koncentracji na tym co "tu i teraz".
Ważnym punktem dbania o zdrowie jest oczywiście dieta, która jest uznawana za jedną z najzdrowszych na świecie.
Co znajdziemy w japońskim menu? Bazuje ono głównie na ryżu, warzywach, kiszonkach i paście miso. Ostatni z wymienionych składników ma tak cenne dla zdrowia właściwości, że Japończycy dodają go niemal do wszystkiego.
Czym jest pasta miso? Oto rodzaje
Zacznijmy od tego, że pasta miso nadaje daniom wyrazistości. Jej podstawą jest sfermentowana soja, a smak zależy przede wszystkim od czasu fermentacji, zawartości soi, a nawet regionu, w którym produkt powstał. Pasta miso jest tym ciemniejsza, im dłuższy jest czas fermentacji. Produkt zyskuje dzięki temu intensywniejszy aromat i smak. Wyróżnia się kilka rodzajów pasty miso. Oto i one:
- Hatho, miso czyste - do produkcji używa się wyłącznie soi, a kolor pasty jest bardzo ciemny, a smak intensywny,
- Shiro miso, pasta biała - ma beżowy kolor, jest wytwarzana z soi i ryżu. Ma słodkawy smak i mało gęstą konsystencję. Używa się jej najczęściej jako dressing do sałatek, jest również popularnym składnikiem sosów,
- Shinshu, pasta żółta - powstaje z soi i jęczmienia. Ma łagodny smak i żółtawy kolor. Sprawdza się jako baza do marynat i sosu miso,
- Akamiso, pasta czerwona - najczęściej do jej produkcji wykorzystuje się wyłącznie soję, ale zdarzają się dodatki takie jak ryż czy jęczmień. Akamiso ma słony, cierpki smak i intensywny aromat. Najczęściej jest wykorzystywana jako marynata do mięs.

Jak widać, pasta miso ma różne oblicza, dlatego można ją wykorzystywać do rozmaitych dań, w tym do ryb, mięs, sałatek, zup i sosów.
Miso zawiera cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy, minerały i mikroelementy. To m.in. białko, błonnik, mangan, witamina K, miedź, cynk, fosfor, witamina B2, żelazo oraz niewielkie ilości magnezu, potasu, wapnia, selenu czy witaminy B6.
Cenne probiotyki
Miso to produkt fermentowany, dlatego też jest świetnym źródłem probiotyków. To sprawia, że pozytywnie wpływa na pracę jelit, poprawia trawienie i wzmacnia odporność. Badanie przeprowadzone przez Kyoto University, opublikowane w 2023 roku na łamach "Nutrition Journal" wykazało, że regularne spożywanie natto, czyli fermentowanej soi obniża poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawia metabolizm glukozy.
W swojej codziennej diecie miso mogą uwzględnić osoby, które nie mogą sięgać po produkty takie jak jogurty, kefiry, sery pleśniowe.
Warto dodać, że obecność probiotyków wspiera prawidłową florę bakteryjną, zapobiega zaparciom, biegunkom i objawy zespołu jelita drażliwego. Oprócz tego miso pomaga zachować niższe ciśnienie krwi i może być wsparciem, jeśli chodzi o ochronę przed nowotworami.

Oprócz tego, ze względu na skład, miso pomaga redukować przewlekły stan zapalny dzięki związkom o działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym, jak i zmniejszać objawy związane z niskim poziomem estrogenów. Ze względu na to, że jest źródłem fitoestrogenów, łagodzi objawy menopauzy.
Kto nie powinien jeść pasty miso?
Chociaż miso jest bardzo zdrowe, to nie powinny po niego sięgać osoby mające alergię na soję. Ze względu na to, że w paście miso może znajdować się gluten, unikać jej powinny osoby chorujące na celiakię i zmagające się z nietolerancją glutenu.
Natomiast częste sięganie po produkty z soi i roślin będących źródłem fitoestrogenów może prowadzić do zaburzeń gospodarki hormonalnej. Pasta miso nie będzie też dobrym wyborem dla osób na diecie niskosodowej i stosujących leki antydepresyjne z grupy inhibitorów MAO.