Japończycy dodają do wszystkiego i rzadko chorują. To sekret ich długowieczności?

Karolina Woźniak

Dodatek pasty miso sprawdzi się nie tylko w zupie
Dodatek pasty miso sprawdzi się nie tylko w zupie123RF/PICSEL

Jak Japończycy dbają o zdrowie? Sekrety diety

Zobacz również:

    Czym jest pasta miso? Oto rodzaje

    • Hatho, miso czyste - do produkcji używa się wyłącznie soi, a kolor pasty jest bardzo ciemny, a smak intensywny,
    • Shiro miso, pasta biała - ma beżowy kolor, jest wytwarzana z soi i ryżu. Ma słodkawy smak i mało gęstą konsystencję. Używa się jej najczęściej jako dressing do sałatek, jest również popularnym składnikiem sosów,
    • Shinshu, pasta żółta - powstaje z soi i jęczmienia. Ma łagodny smak i żółtawy kolor. Sprawdza się jako baza do marynat i sosu miso,
    • Akamiso, pasta czerwona - najczęściej do jej produkcji wykorzystuje się wyłącznie soję, ale zdarzają się dodatki takie jak ryż czy jęczmień. Akamiso ma słony, cierpki smak i intensywny aromat. Najczęściej jest wykorzystywana jako marynata do mięs.
    Glutaminian sodu występuje powszechnie w kuchni azjatyckiej.
    Kuchnia japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie123RF/PICSEL

    Zobacz również:

    Cenne probiotyki

    zupa miso
    Na bazie bulionu dashi i dodatku pasty miso powstaje m.in. zupa miso123RF/PICSEL

    Kto nie powinien jeść pasty miso?

    "Ewa gotuje": Dango - japońskie kulki ryżowePolsat
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?