Biały krem z kurkami

Sierpień to czas, w którym chętnie wybierane są owoce i warzywa sezonowe. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się grzyby. Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach.

Biały krem z kurkami
Biały krem z kurkami 123/RF PICSELmateriały prasowe

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g świeżych kurek
  • 25 g masła
  • 250 g bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany 18%,
  • 1 mała cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
  • grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)

Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.


materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas