Biały krem z kurkami
Sierpień to czas, w którym chętnie wybierane są owoce i warzywa sezonowe. Do najpopularniejszych z nich zaliczają się grzyby. Leśnie przysmaki przybierają najróżniejsze formy w domowych kuchniach.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g świeżych kurek
- 25 g masła
- 250 g bulionu warzywnego
- 150 ml śmietany 18%,
- 1 mała cebula
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku
- grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake)
Sposób przygotowania:
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.