Reklama

Reklama

Bigos

Im dłużej będziemy go gotować, tym jego smak będzie pełniejszy. Z pewnością wyrazistości nadadzą mu soczystość suszonej śliwki oraz słodko-kwaśny smak suszonej żurawiny.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 4 garści suszonych grzybów
  • 100 g suszonych śliwek np. Bakalland
  • 50 g suszonej żurawiny np. Bakalland
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka ziaren jałowca
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Grzyby wkładamy do garnka, zalewamy 4 szklankami zimnej wody i odstawiamy na co najmniej godzinę. Następnie gotujemy grzyby przez ok. 25 minut. Odcedzamy, zostawiając wodę z gotowania i kroimy grzyby na mniejsze kawałki. W garnku bez tłuszczu podprażamy jałowiec, liście laurowe i ziele angielskie aż zaczną wydzielać aromat. Aby uniknąć spalenia należy regularnie mieszać przyprawy.

Reklama

2. Uprażone ziarna przekładamy na talerz. Do tego samego garnka wlewamy kilka łyżek oleju. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie solimy. Cebulę szklimy, a gdy trochę zmięknie, dodajemy posiekane ząbki czosnku i całość chwilę podsmażamy. Do zeszklonej cebuli dorzucamy posiekaną kiszoną kapustę, grzyby, uprażone ziarna jałowca, ziele angielskie oraz liście laurowe, suszone śliwki i zalewamy wodą z gotowanych grzybów. Gotujemy 2 godziny, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem, co jakiś czas mieszając.

3. Następnie dodajemy suszoną żurawinę. Gotujemy do momentu, jak kapusta będzie miękka. Gotowy bigos po wystygnięciu wstawiamy do lodówki.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje