Bigos z łopatką i kiełbasą

Przepis na staropolski bigos

Bigos
Bigos123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • pół kg zwyczajnej kiełbasy
  • 2 kostki rosołowe grzybowe
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 20 dag koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie:
Kapustę kiszoną pokrój, włóż do rondla. Zalej zimną wodą (do poziomu kapusty). Zagotuj. Odcedź, zalej świeżą zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, mieszając.

Łopatkę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż na oleju. Razem z łopatką dodaj do kapusty. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz kostki grzybowe.

Gotuj ok. półtorej godziny. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 15 minut.

Bigos jest najlepszy na 2-3 dzień. Można dodać do niego kilka suszonych, ugotowanych grzybów.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas