Bigos z łopatką i kiełbasą
Przepis na staropolski bigos
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg łopatki wieprzowej
- pół kg zwyczajnej kiełbasy
- 2 kostki rosołowe grzybowe
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 20 dag koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, olej
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną pokrój, włóż do rondla. Zalej zimną wodą (do poziomu kapusty). Zagotuj. Odcedź, zalej świeżą zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, mieszając.
Łopatkę umyj, osusz, pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój na plasterki, podsmaż na oleju. Razem z łopatką dodaj do kapusty. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie oraz kostki grzybowe.
Gotuj ok. półtorej godziny. Pod koniec gotowania dodaj koncentrat, wymieszaj. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj jeszcze ok. 15 minut.
Bigos jest najlepszy na 2-3 dzień. Można dodać do niego kilka suszonych, ugotowanych grzybów.