Bigos z wędzoną śliwką

Tradycyjne danie z kapustą

Bigos
Bigos123RF/PICSEL

1. Kapustę kwaszoną odciśnij, przełóż do garnka. Dodaj grzyby i przyprawy. Podlej wodą. Duś 35 min. Cebule obierz, posiekaj. Mięso i kiełbasę pokrój na kawałki. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu zrumień cebulę, mięso i wędlinę. Dodaj do kapusty wraz z boczkiem i winem. Duś przez 2 godziny.

2. Świeżą kapustę oczyść, grubo poszatkuj, wrzuć do bigosu. Dodaj śliwki, przypraw na pikantnie. Duś jeszcze godzinę, często mieszając.

Schab ze śliwką – jak zrobić?Interia Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas