Biją na głowę zwykłe faworki! Siostra Anastazja w kółko powtarza ten przepis
Róże karnawałowe - przysmak, któremu trudno się oprzeć. Hit każdego karnawału. Jak je przygotować? Popularnością cieszy się sprawdzony przepis od siostry Anastazji. Sprawdźcie krok po kroku, jak zrobić idealne róże i listki karnawałowe.
Róże karnawałowe to jeden z tych przysmaków, który gości na stołach szczególnie w czasach karnawału. Wiele osób sięga właśnie po nie w tłusty czwartek. Przygotowuje się je z tego samego ciasta co chrusty, jednak podstawową różnicą jest kształt. Jak przygotować róże karnawałowe? Warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Oto on:
Składniki na róże karnawałowe
- ok. 1/2 kg mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka oliwy
- 3 jaja
- 3 żółtka
- 3 łyżki bardzo gęstej śmietany
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
- cukier waniliowy do smaku
- wiśnie z konfitury
Róże karnawałowe według przepisu siostry Anastazji. Sposób przygotowania
- Z podanych składników zarobić ciasto, biorąc tyle mąki, aby było bardzo gęste.
- Wyrabiać ciasto przez ok. 1 godz., wybijając je mocno wałkiem.
- Ciasto przykryć ściereczką, schłodzić w lodówce (przynajmniej przez 1 godz., a najlepiej przez noc).
- Następnie rozwałkować ciasto jak najcieniej, jak najmniej podsypując mąką.
Wykonanie różyczek karnawałowych:
- Wykrawać wąskie podłużne paseczki.
- Jeden brzeg każdego paseczka ponacinać w kilku miejscach.
- Zwinąć w rulonik i ukształtować "różę". Każdą wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor.
- Wyjmować widelcem i po odsączeniu z tłuszczu układać w piramidę, wkładając do środka każdej "róży" odsączoną wiśnię z konfitury.
- Posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.
Wykonanie listków karnawałowych:
- Powycinać listki, naciąć z obu stron w kilku miejscach i wrzucać do rozgrzanego tłuszczu.
- Smażyć na złoty kolor, odsączyć i posypać cukrem pudrem z wanilią.
- Z tego samego ciasta można również formować faworki.
Sprawdź również, jak zrobić:
Przepis pochodzi z książki: Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Wydawnictwo WAM