Biją na głowę zwykłe faworki! Siostra Anastazja w kółko powtarza ten przepis

Róże karnawałowe - przysmak, któremu trudno się oprzeć. Hit każdego karnawału. Jak je przygotować? Popularnością cieszy się sprawdzony przepis od siostry Anastazji. Sprawdźcie krok po kroku, jak zrobić idealne róże i listki karnawałowe.

Przepis na róże karnawałowe siostry Anastazji. Sprawdź, krok po koku, jak przygotować ciasteczka
Przepis na róże karnawałowe siostry Anastazji. Sprawdź, krok po koku, jak przygotować ciasteczkamateriały prasowe

Róże karnawałowe to jeden z tych przysmaków, który gości na stołach szczególnie w czasach karnawału. Wiele osób sięga właśnie po nie w tłusty czwartek. Przygotowuje się je z tego samego ciasta co chrusty, jednak podstawową różnicą jest kształt. Jak przygotować róże karnawałowe? Warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Oto on:

Składniki na róże karnawałowe

  • ok. 1/2 kg mąki 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 3 jaja 
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżki bardzo gęstej śmietany 
  • tłuszcz do smażenia 
  • cukier puder do posypania 
  • cukier waniliowy do smaku 
  • wiśnie z konfitury

Róże karnawałowe według przepisu siostry Anastazji. Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników zarobić ciasto, biorąc tyle mąki, aby było bardzo gęste. 
  2. Wyrabiać ciasto przez ok. 1 godz., wybijając je mocno wałkiem. 
  3. Ciasto przykryć ściereczką, schłodzić w lodówce (przynajmniej przez 1 godz., a najlepiej przez noc). 
  4. Następnie rozwałkować ciasto jak najcieniej, jak najmniej podsypując mąką. 
Róże karnawałowe z przepisu siostry Anastazji
Róże karnawałowe z przepisu siostry Anastazji materiały prasowe

Wykonanie różyczek karnawałowych: 

  1. Wykrawać wąskie podłużne paseczki. 
  2. Jeden brzeg każdego paseczka ponacinać w kilku miejscach. 
  3. Zwinąć w rulonik i ukształtować "różę". Każdą wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. 
  4. Wyjmować widelcem i po odsączeniu z tłuszczu układać w piramidę, wkładając do środka każdej "róży" odsączoną wiśnię z konfitury. 
  5. Posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Wykonanie listków karnawałowych: 

  1. Powycinać listki, naciąć z obu stron w kilku miejscach i wrzucać do rozgrzanego tłuszczu. 
  2. Smażyć na złoty kolor, odsączyć i posypać cukrem pudrem z wanilią. 
  3. Z tego samego ciasta można również formować faworki.

Sprawdź również, jak zrobić: 

Przepis pochodzi z książki: Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Wydawnictwo WAM

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas