Reklama

Biją na głowę zwykłe faworki! Siostra Anastazja w kółko powtarza ten przepis

Róże karnawałowe - przysmak, któremu trudno się oprzeć. Hit każdego karnawału. Jak je przygotować? Popularnością cieszy się sprawdzony przepis od siostry Anastazji. Sprawdźcie krok po kroku, jak zrobić idealne róże i listki karnawałowe.

Róże karnawałowe to jeden z tych przysmaków, który gości na stołach szczególnie w czasach karnawału. Wiele osób sięga właśnie po nie w tłusty czwartek. Przygotowuje się je z tego samego ciasta co chrusty, jednak podstawową różnicą jest kształt. Jak przygotować róże karnawałowe? Warto skorzystać ze sprawdzonego przepisu siostry Anastazji. Oto on: 

Reklama

Składniki na róże karnawałowe

  • ok. 1/2 kg mąki 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 3 jaja 
  • 3 żółtka 
  • 3 łyżki bardzo gęstej śmietany 
  • tłuszcz do smażenia 
  • cukier puder do posypania 
  • cukier waniliowy do smaku 
  • wiśnie z konfitury

Polecamy również: Przepis na chrusty siostry Anastazji. Obowiązkowy przysmak na tłusty czwartek

Róże karnawałowe według przepisu siostry Anastazji. Sposób przygotowania

  1. Z podanych składników zarobić ciasto, biorąc tyle mąki, aby było bardzo gęste. 
  2. Wyrabiać ciasto przez ok. 1 godz., wybijając je mocno wałkiem. 
  3. Ciasto przykryć ściereczką, schłodzić w lodówce (przynajmniej przez 1 godz., a najlepiej przez noc). 
  4. Następnie rozwałkować ciasto jak najcieniej, jak najmniej podsypując mąką. 

Wykonanie różyczek karnawałowych: 

  1. Wykrawać wąskie podłużne paseczki. 
  2. Jeden brzeg każdego paseczka ponacinać w kilku miejscach. 
  3. Zwinąć w rulonik i ukształtować "różę". Każdą wrzucać do gorącego tłuszczu i smażyć na złoty kolor. 
  4. Wyjmować widelcem i po odsączeniu z tłuszczu układać w piramidę, wkładając do środka każdej "róży" odsączoną wiśnię z konfitury. 
  5. Posypać cukrem pudrem z dodatkiem cukru waniliowego.

Wykonanie listków karnawałowych: 

  1. Powycinać listki, naciąć z obu stron w kilku miejscach i wrzucać do rozgrzanego tłuszczu. 
  2. Smażyć na złoty kolor, odsączyć i posypać cukrem pudrem z wanilią. 
  3. Z tego samego ciasta można również formować faworki.

Sprawdź również, jak zrobić: 

Pachnące wanilią małgorzatki - ciastka z przepisu siostry Anastazji. Ekspresowe w wykonaniu

Sernik z rodzynkami od siostry Anastazji 

Przepis pochodzi z książki: Siostra Anastazja. Życie pełne smaku. Wydawnictwo WAM

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: karnawał | Siostra Anastazja

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy