Biskwity
Słodka przekąska z ziemniaków.
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż będą miękkie. W trakcie pieczenia ziemniaków na kilkanaście minut wstaw do środka blaszkę z orzechami laskowymi. Podprażaj je*, aż zacznie pękać na nich skórka.
Wyjmij z pieca, wrzuć do ściereczki i energicznie obetrzyj z nich skórkę, a następnie drobniutko posiekaj. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i odstaw je, żeby lekko ostygły. Potem obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj do nich olej, ziemniaki, orzechy, skórkę cytrynową, sodę i 150 g mąki. Dokładnie wymieszaj.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój go na 2-centymetrowe kawałki. Obtocz w mące, uformuj równy okrągły cienki placuszek. Blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż na nim biskwity, piecz kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze ciepłe ułóż na cienkim drewnianym wałku, żeby nadać im charakterystyczny kształt.
Napełniaj bitą śmietaną i owocami sezonowymi! Posyp pudrem, żeby było jeszcze bardziej słodko! Tak, z ziemniaków też można zrobić biskwity!
*podpieczone orzechy laskowe będą bardziej orzechowo-karmelowe
Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.