Biskwity

Słodka przekąska z ziemniaków.

Biskwity
Biskwitymateriały prasowe

Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż będą miękkie. W trakcie pieczenia ziemniaków na kilkanaście minut wstaw do środka blaszkę z orzechami laskowymi. Podprażaj je*, aż zacznie pękać na nich skórka.

Wyjmij z pieca, wrzuć do ściereczki i energicznie obetrzyj z nich skórkę, a następnie drobniutko posiekaj. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i odstaw je, żeby lekko ostygły. Potem obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj do nich olej, ziemniaki, orzechy, skórkę cytrynową, sodę i 150 g mąki. Dokładnie wymieszaj.

Z ciasta uformuj wałek, pokrój go na 2-centymetrowe kawałki. Obtocz w mące, uformuj równy okrągły cienki placuszek. Blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż na nim biskwity, piecz kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze ciepłe ułóż na cienkim drewnianym wałku, żeby nadać im charakterystyczny kształt.

Napełniaj bitą śmietaną i owocami sezonowymi! Posyp pudrem, żeby było jeszcze bardziej słodko! Tak, z ziemniaków też można zrobić biskwity!

*podpieczone orzechy laskowe będą bardziej orzechowo-karmelowe

Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.

„Ziemniak” Joanny Jakubiuk
„Ziemniak” Joanny Jakubiukmateriały prasowe
Jak się robi placki ziemniaczane?Interia Kulinaria
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas