Biskwity
Słodka przekąska z ziemniaków.

Składniki
- 5 dużych ziemniaków
- 180 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 130 g orzechów laskowych
- 2 jajka
- 1 łyżka cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- sól do smaku
- 2–3 łyżki oleju
- do podania: bita śmietana, owoce sezonowe, cukier puder
Ziemniaki dokładnie wyszoruj. Nakłuj widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do momentu, aż będą miękkie. W trakcie pieczenia ziemniaków na kilkanaście minut wstaw do środka blaszkę z orzechami laskowymi. Podprażaj je*, aż zacznie pękać na nich skórka.
Wyjmij z pieca, wrzuć do ściereczki i energicznie obetrzyj z nich skórkę, a następnie drobniutko posiekaj. Wyjmij ziemniaki z piekarnika i odstaw je, żeby lekko ostygły. Potem obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Jajka utrzyj z cukrem do białości, dodaj do nich olej, ziemniaki, orzechy, skórkę cytrynową, sodę i 150 g mąki. Dokładnie wymieszaj.
Z ciasta uformuj wałek, pokrój go na 2-centymetrowe kawałki. Obtocz w mące, uformuj równy okrągły cienki placuszek. Blaszkę wyłóż pergaminem, ułóż na nim biskwity, piecz kilkanaście minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeszcze ciepłe ułóż na cienkim drewnianym wałku, żeby nadać im charakterystyczny kształt.
Napełniaj bitą śmietaną i owocami sezonowymi! Posyp pudrem, żeby było jeszcze bardziej słodko! Tak, z ziemniaków też można zrobić biskwity!
*podpieczone orzechy laskowe będą bardziej orzechowo-karmelowe
Przepis pochodzi z książki "Ziemniak" Joanny Jakubiuk. Wydawnictwo: Edipresse Książki.
