Biszkoptowa rolada porzeczkowa
Porzeczka zatopiona w słodyczy.
Składniki:
- 5 jajek, 1 szkl. cukru kryształu
- 14 dag mąki
- 3 dag kakao
- 15 dag porzeczek, 200 ml kremówki
- 25 dag jogurtu naturalnego
- 7 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego
- 4 płatki żelatyny (lub 4 płaskie łyżeczki), biała polewa czekoladowa
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzyj z połową cukru kryształu. Białka ubij na sztywną pianę z resztą cukru. Połącz masy, delikatnie wmieszaj mąkę z kakao. Ciasto rozsmaruj na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w temp. 180 st. ok. 12 minut. Ciasto przełóż na wilgotną ściereczkę i razem z nią zroluj.
2. Porzeczki opłucz, osącz, odszypułkuj. 150 ml kremówki ubij na sztywno. Wymieszaj z jogurtem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Żelatynę namocz, odciśnij, a następnie podgrzej w reszcie kremówki. Gdy się rozpuści, wmieszaj do przygotowanego kremu.
3. Wystudzone ciasto rozwiń, posmaruj kremem. Rozłóż porzeczki. Biszkopt ponownie zroluj i owiń w folię spożywczą. Odstaw do lodówki do stężenia. W tym czasie białą polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Stężałą roladę wyjmij z folii, ozdób polewą