Reklama

Reklama

Biszkopty z lekkim kremem

W sam raz na rodzinne uroczystości!

Klasyczny red velvet mocno dietetyczny

Składniki dla: 8-10 porcji

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. ksylitolu
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 szkl. maślanki q1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki gęstego soku malinowego lub barwnika w płynie

Składniki - krem

  • 60 dag serka śmietankowego light
  • 1/2 szkl. ksylitolu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

1. Ciasto: przesiej mąkę z kakao, sodą i połącz z ksylitolem. Trzepaczką wymieszaj jajka, olej, maślankę, ocet i sok. Wsyp suche składniki, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. 

2. Dno w 2 tortownicach wyłóż pergaminem. Wlej po połowie ciasta. Piecz ok. 35 minut. Placki wystudź. Zetnij wyrośnięty wierzch i pokrój go bardzo drobno. Podpraż na suchej patelni. 

3. Przygotuj krem: schłodzony serek ubij mikserem z ksylitolem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Jeśli krem jest bardzo gęsty, domieszaj 1 łyżeczkę jogurtu naturalnego. 

4. Odłóż 3-4 łyżki kremu. Blaty przełóż 1/2 pozostałej masy, a resztę rozsmaruj po bokach i na wierzchu tortu. Posyp okruszkami, dociśnij je do kremu. Udekoruj odłożonym kremem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje