Biszkopty z lekkim kremem

W sam raz na rodzinne uroczystości!

Red velvet
Red velvet123RF/PICSEL

Klasyczny red velvet mocno dietetyczny

Sposób przygotowania

1. Ciasto: przesiej mąkę z kakao, sodą i połącz z ksylitolem. Trzepaczką wymieszaj jajka, olej, maślankę, ocet i sok. Wsyp suche składniki, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. 

2. Dno w 2 tortownicach wyłóż pergaminem. Wlej po połowie ciasta. Piecz ok. 35 minut. Placki wystudź. Zetnij wyrośnięty wierzch i pokrój go bardzo drobno. Podpraż na suchej patelni. 

3. Przygotuj krem: schłodzony serek ubij mikserem z ksylitolem i sokiem z cytryny na puszystą masę. Jeśli krem jest bardzo gęsty, domieszaj 1 łyżeczkę jogurtu naturalnego. 

4. Odłóż 3-4 łyżki kremu. Blaty przełóż 1/2 pozostałej masy, a resztę rozsmaruj po bokach i na wierzchu tortu. Posyp okruszkami, dociśnij je do kremu. Udekoruj odłożonym kremem.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Ciasto z owocami
Ciasto z owocami123RF/PICSEL

Delicja z kokosem

Sposób przygotowania

1. Spód: 1 szkl. płatków zmiel np. w młynku do kawy. Dodaj stopioną margarynę, zagnieć. Masą wylep dno tortownicy. Chłodź 30 minut. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Wstaw spód, piecz 5 minut. Ostudź. 

2. Biszkopt: jajka ubij, płatki drobno posiekaj. Jabłko obierz, zetrzyj na drobne wiórki i połącz z resztą składników. Masę przelej na podpieczony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz 25 minut. Odstaw, by biszkopt ostygł, wyjmij z tortownicy. Przetnij na 2 blaty. 

3. Masa: schłodzone mleczko ubij mikserem na puszysty krem. Domieszaj ksylitol i esencję. 3/4 masy wyłóż na dolny blat, przykryj drugim blatem, posmaruj resztą masy. Chłodź, aż masa stężeje. Udekoruj owocami.

Zmysłowe smaki: Biszkopt z kremem i truskawkamiInteria.tv
Ciasto budyniowe
Ciasto budyniowe123RF/PICSEL

Kostka budyniowa

Sposób przygotowania

1. Ciasto: mąkę przesiej z proszkiem i solą. Całe jajka ubij, dosypując ksylitol. Gdy masa potroi objętość, wmieszaj mąkę. Wlej wodę, jeszcze raz wymieszaj. Ciasto przelej do foremki z dnem wyłożonym pergaminem. Piecz 40 minut w 180°C. Odstaw do ostudzenia, przekrój na 3 blaty. 

2. Krem: kaszę przepłucz zimną wodą i ugotuj w 1 szkl. mleka z dodatkiem oleju. Ew. dolej wody, gdy kasza będzie twarda. Na reszcie mleka ugotuj budynie, dosładzając je syropem. Kaszę zmiksuj, dodając do niej zimny budyń. Ew. dosłodź miodem. Blaty przełóż ostudzonym kremem. 

3. Czekoladę połam, stop. Polej ciasto, odstaw do zastygnięcia. Pokrój w kostkę i udekoruj owocami.

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria Kulinaria
Ciasto z migdałami
Ciasto z migdałami123RF/PICSEL

Krajanka z kaszką

Sposób przygotowania

1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę. Miksując, dołóż porcje ksylitolu na zmianę z żółtkami. Domieszaj mąki, proszek i sól. Połowę ciasta przemieszaj z syropem. Dno tortownicy wyłóż pergaminem. Nałóż różowe ciasto, piecz ok. 30 minut w 175°C. Wyjmij z tortownicy. Tak samo upiecz jasne ciasto. Różowy biszkopt przetnij na 2 blaty, a jasny na 3. 

2. Krem: kaszkę ugotuj na mleku z miodem. Ostudź i zmiksuj. Utrzyj masło, dodając po 1 łyżce kaszki i esencję. 

3. W foremce ułóż warstwami: jasny blat, 1/4 kremu, różowy blat, dżem, różowy blat, 1/3 pozostałego kremu, jasny blat, 1/2 pozostałego kremu, jasny blat i resztę kremu. Schłodź. Pokrój w kostkę, udekoruj dżemem, posiekanymi bakaliami i ozdobami.

Przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiemInteria Kulinaria
Deser z borówkami
Deser z borówkami123RF/PICSEL

Wieżyczki z galaretką

Sposób przygotowania

1. Galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Przestudź. Z biszkoptu wytnij metalową obręczą 15-18 kółek. Zmiksuj śmietankę z 1/3 borówek, jogurtem, ksylitolem i żelatyną rozpuszczoną w 4 łyżkach wrzątku. 

2. W obręcze włóż na zmianę po 3 warstwy biszkoptów i kremu. Biszkopty możesz posmarować dżemem. Na wierzchu ułóż całe borówki, zalej je tężejącą galaretką. Schłodź, udekoruj resztą owoców.

Szarlotka w szklance - błyskawiczny przepis na deserInteria Kulinaria
Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe123RF/PICSEL

Chmurka truskawkowa

Sposób przygotowania

1. Ciasto: przesiej kisiele z budyniami, mąką i proszkiem. Jaj - ka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę, dosypując cukier. Szpatułką domieszaj żółtka i suche składniki. 

2. Formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Przelej ciasto i piecz ok. 30 minut w 180°C. Biszkopt wyjmij z piekarnika 10 minut po upieczeniu. Otwórz tortownicę i odstaw do ostygnięcia. Przekrój na 2 blaty. 

3. Krem: galaretki rozpuść w 1 szkl. wrzątku. Truskawki umyj i odszypułkuj. Zblenduj, wymieszaj z jogurtem, ksylitolem oraz przestudzonymi galaretkami. Biszkopty nasącz kompotem. Posmaruj je kremem i ułóż blaty jeden na drugim. Udekoruj owocami i pokrojonymi czekoladkami.

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas