Biszkopty z lekkim kremem

Red velvet
Red velvet123RF/PICSEL

Klasyczny red velvet mocno dietetyczny

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. ksylitolu
  • 2 duże jajka
  • 1 i 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
  • 1 szkl. maślanki q1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki gęstego soku malinowego lub barwnika w płynie

- krem

  • 60 dag serka śmietankowego light
  • 1/2 szkl. ksylitolu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
8-10 porcji

Sposób przygotowania

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto z owocami
Ciasto z owocami123RF/PICSEL

Delicja z kokosem

Składniki

- spód i biszkopt

  • 1 szkl. + 2 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki margaryny
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 średnie jabłko
  • po 2 łyżki ciemnego kakao i wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- masa

  • gęsta część mleczka kokosowego
  • 2-3 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej

- dekoracja

  • owoce (lekko podduszone)

Sposób przygotowania

Zmysłowe smaki: Biszkopt z kremem i truskawkamiAgnieszka MaciaszekInteria.tv
Ciasto budyniowe
Ciasto budyniowe123RF/PICSEL

Kostka budyniowa

Składniki

  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 czubate łyżki ksylitolu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • szczypta soli

- krem

  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 łyżki syropu klonowego lub ksylitolu
  • 1/2 szkl. suchej kaszy jaglanej
  • 3 szkl. mleka
  • 1 łyżka oleju kokosowego

- dekoracja

  • 10 dag czekolady deserowej i owoce

Sposób przygotowania

Biszkoptowy torcik z kremem i galaretkąInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto z migdałami
Ciasto z migdałami123RF/PICSEL

Krajanka z kaszką

Składniki

- biszkopt

  • 1 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl. ksylitolu lub drobnego cukru
  • 6 jajek
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka syropu z malin
  • szczypta soli

- krem

  • 1 i 2/3 szkl. mleka 0,5%
  • 4 łyżki kaszki manny
  • 3 łyżki miodu
  • 5 dag miękkiego masła
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 5 łyżek niskosłodzonego dżemu
  • DEKORACJA: 2 łyżki dżemu, posiekane bakalie, gotowe ozdoby czekoladowe
10-12 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na ciasto leśny mech ze szpinakiemInteria KulinariaInteria Kulinaria
Deser z borówkami
Deser z borówkami123RF/PICSEL

Wieżyczki z galaretką

Składniki

  • 2 blaty biszkoptowe
  • po 2/3 szkl. śmietanki 30% i gęstego jogurtu
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 50 dag borówek
  • 1 galaretka

Sposób przygotowania

Szarlotka w szklance - błyskawiczny przepis na deserInteria KulinariaInteria Kulinaria
Ciasto truskawkowe
Ciasto truskawkowe123RF/PICSEL

Chmurka truskawkowa

Składniki

  • 2 kisiele truskawkowe
  • 2 budynie truskawkowe
  • 5 jajek
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • 60 dag truska
  • wek
  • 1 i 1/3 szkl. gęstego jogurtu 0%
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 2 łyżki ksylitolu
  • kompot truskawkowy
  • owoce i czekoladki
12-14 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?