Bitki wieprzowe w sosie żurawinowym

Kruche mięso w śmietanowym sosie z dodatkiem żurawiny to połączenie idealne. Duszenie mięsa sprawia, że nabiera ono soczystości i kruchości. Warto poświęcić kilka dłuższych chwil w kuchni, by uzyskać ten efekt!

Kruche mięso w sosie idealnie smakuje z kluskami, ziemniakami lub ryżem
Kruche mięso w sosie idealnie smakuje z kluskami, ziemniakami lub ryżem 123RF/PICSEL

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry (ok. 2 cm) i rozbić delikatnie tłuczkiem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie usmażyć mięso z obydwu stron na złoty kolor. 

Doprawić podczas smażenia do smaku solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą nieco ponad poziom mięsa i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. 

Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę, następnie  wyłączamy ogień i zalewamy śmietanką  z jedną łyżeczką mąki, aby zagęścić sos. 

Włączamy mały ogień i jeszcze chwilę wszystko delikatnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Danie podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną surówką. 

"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas