Bitki wieprzowe w sosie żurawinowym
Kruche mięso w śmietanowym sosie z dodatkiem żurawiny to połączenie idealne. Duszenie mięsa sprawia, że nabiera ono soczystości i kruchości. Warto poświęcić kilka dłuższych chwil w kuchni, by uzyskać ten efekt!

Składniki
- 70 dag mięsa wieprzowego
- 1 łyżka margaryny
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 10 dag suszonej żurawiny
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry (ok. 2 cm) i rozbić delikatnie tłuczkiem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie usmażyć mięso z obydwu stron na złoty kolor. Doprawić podczas smażenia do smaku solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą nieco ponad poziom mięsa i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę, następnie wyłączamy ogień i zalewamy śmietanką z jedną łyżeczką mąki, aby zagęścić sos. Włączamy mały ogień i jeszcze chwilę wszystko delikatnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Danie podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną surówką.