Reklama

Bitki wieprzowe w sosie żurawinowym

Kruche mięso w śmietanowym sosie z dodatkiem żurawiny to połączenie idealne. Duszenie mięsa sprawia, że nabiera ono soczystości i kruchości. Warto poświęcić kilka dłuższych chwil w kuchni, by uzyskać ten efekt!

Składniki

  • 70 dag mięsa wieprzowego
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 10 dag suszonej żurawiny
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry (ok. 2 cm) i rozbić delikatnie tłuczkiem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie usmażyć mięso z obydwu stron na złoty kolor. 

Doprawić podczas smażenia do smaku solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą nieco ponad poziom mięsa i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. 

Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę, następnie  wyłączamy ogień i zalewamy śmietanką  z jedną łyżeczką mąki, aby zagęścić sos. 

Włączamy mały ogień i jeszcze chwilę wszystko delikatnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Danie podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną surówką. 

Reklama

                       


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Bitki wieprzowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy