Bitki wieprzowe w sosie żurawinowym
Kruche mięso w śmietanowym sosie z dodatkiem żurawiny to połączenie idealne. Duszenie mięsa sprawia, że nabiera ono soczystości i kruchości. Warto poświęcić kilka dłuższych chwil w kuchni, by uzyskać ten efekt!
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry (ok. 2 cm) i rozbić delikatnie tłuczkiem z obu stron. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz, a następnie usmażyć mięso z obydwu stron na złoty kolor.
Doprawić podczas smażenia do smaku solą i pieprzem. Dodać ziele angielskie i liść laurowy, zalać wodą nieco ponad poziom mięsa i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
Pod koniec duszenia dodajemy żurawinę, następnie wyłączamy ogień i zalewamy śmietanką z jedną łyżeczką mąki, aby zagęścić sos.
Włączamy mały ogień i jeszcze chwilę wszystko delikatnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Danie podajemy z kluskami śląskimi i ulubioną surówką.