Bitki wieprzowe z wiśniami

Dzisiaj przepis na pyszne bitki. Surowy ryż powinien „dojść” w piekarniku, ale dla większego bezpieczeństwa można go wcześniej krótko obgotować. Aby się nie przypalił, formę natłuść masłem.

Wybieraj mięso z ekologicznych hodowli
Wybieraj mięso z ekologicznych hodowli 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 300 g ryżu
  • 4 bitki wieprzowe (po 200 g)
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g wiśni z kompotu
  • 500 ml bulionu
  • 2 pomarańcze
  • szczypta cynamonu
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • gałązka mięty

Przygotowanie:

1. Mięso oczyścić, opłukać, lekko je rozbić i naciąć krawędzie (dzięki temu podczas smażenia nie będzie się zwijało). Poprószyć solą, pieprzem i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.

2. Opłukać ryż, dokładnie odcedzić i wsypać do brytfanny. Wiśnie z kompotu odcedzić, wypestkować i wymieszać z ryżem. Zalać bulionem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny i 1 pomarańczy. Na wierzchu ułożyć usmażone bitki.

3. Drugą pomarańczę obrać ze skóry i białych błonek, pokroić w plastry i rozłożyć je na mięsie. Posypać cynamonem. Brytfannę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 35 minut. Podczas pieczenia uważać, aby ryż się nie przypalił. W razie potrzeby podlewać danie bulionem. Gotowe danie rozłożyć na talerzach, udekorować skórką z pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem) i gałązką mięty.

Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas