Bitki wieprzowe z wiśniami
Dzisiaj przepis na pyszne bitki. Surowy ryż powinien „dojść” w piekarniku, ale dla większego bezpieczeństwa można go wcześniej krótko obgotować. Aby się nie przypalił, formę natłuść masłem.
Składniki:
- 300 g ryżu
- 4 bitki wieprzowe (po 200 g)
- 3 łyżki oleju
- 100 g wiśni z kompotu
- 500 ml bulionu
- 2 pomarańcze
- szczypta cynamonu
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- gałązka mięty
Przygotowanie:
1. Mięso oczyścić, opłukać, lekko je rozbić i naciąć krawędzie (dzięki temu podczas smażenia nie będzie się zwijało). Poprószyć solą, pieprzem i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
2. Opłukać ryż, dokładnie odcedzić i wsypać do brytfanny. Wiśnie z kompotu odcedzić, wypestkować i wymieszać z ryżem. Zalać bulionem oraz sokiem wyciśniętym z cytryny i 1 pomarańczy. Na wierzchu ułożyć usmażone bitki.
3. Drugą pomarańczę obrać ze skóry i białych błonek, pokroić w plastry i rozłożyć je na mięsie. Posypać cynamonem. Brytfannę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec około 35 minut. Podczas pieczenia uważać, aby ryż się nie przypalił. W razie potrzeby podlewać danie bulionem. Gotowe danie rozłożyć na talerzach, udekorować skórką z pomarańczy (uprzednio sparzonej wrzątkiem) i gałązką mięty.