Bitki z suszonymi śliwkami
Mają wyjątkowy, dymny aromat i lekko słodkawy smak. Podane z ręcznie robionymi kluseczkami zachwycą nawet wybredne podniebienia!

Składniki
- 4 kotlety schabowe z kostką (po ok. 15 dag każdy)
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- 16-20 suszonych śliwek bez pestek (najlepsze będą podwędzane węgierki)
- 8 dag masła, 3-4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka bulionu w proszku
- 3-4 gałązki natki
- 2 łyżki śliwowicy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
1. Przygotuj kluseczki: wymieszaj 20 dag mąki z płaską łyżeczką soli. Wbij jajka i zagnieć kruszonkę. Płaską blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsyp na blasze kruszonkę. Pozostaw na noc do wysuszenia. Następnego dnia śliwki zalej 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody. Odstaw na godzinę. Na patelni rozgrzej 2 dag masła, wsyp po- łowę wysuszonych kluseczek i smaż je, aż ciasto lekko się zrumieni. Zdejmij. Na patelni rozgrzej kolejne 2 dag masła i zrumień na nim pozostały makaron. 2. Kotlety umyj, osusz. Oprósz resztą mąki. Smaż je na rozgrzanym oleju po 5-7 minut z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem. Zdejmij. Na patelni rozgrzej 2 dag masła. Dodaj śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Dosyp bulion. Poczekaj, aż sos zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj go jeszcze 5 minut. Ew. pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 3. Do tak przygotowanego sosu włóż kotlety. Wlej śliwowicę. Duś razem 3 minuty. Kluseczki wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 10 minut, odcedź, dobrze osącz. Wymieszaj z resztą masła. Kotlety w sosie wyłóż na talerze. Posyp posiekaną natką. Serwuj z kluseczkami