Bitki z suszonymi śliwkami

Mają wyjątkowy, dymny aromat i lekko słodkawy smak. Podane z ręcznie robionymi kluseczkami zachwycą nawet wybredne podniebienia!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Przygotuj kluseczki: wymieszaj 20 dag mąki z płaską łyżeczką soli. Wbij jajka i zagnieć kruszonkę. Płaską blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozsyp na blasze kruszonkę. Pozostaw na noc do wysuszenia. Następnego dnia śliwki zalej 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody. Odstaw na godzinę. Na patelni rozgrzej 2 dag masła, wsyp po- łowę wysuszonych kluseczek i smaż je, aż ciasto lekko się zrumieni. Zdejmij. Na patelni rozgrzej kolejne 2 dag masła i zrumień na nim pozostały makaron. 

2. Kotlety umyj, osusz. Oprósz resztą mąki. Smaż je na rozgrzanym oleju po 5-7 minut z każdej strony. Pod koniec posyp solą oraz pieprzem. Zdejmij. Na patelni rozgrzej 2 dag masła. Dodaj śliwki wraz z wodą, w której się moczyły. Dosyp bulion. Poczekaj, aż sos zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj go jeszcze 5 minut. Ew. pod koniec przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Do tak przygotowanego sosu włóż kotlety. Wlej śliwowicę. Duś razem 3 minuty. Kluseczki wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj 10 minut, odcedź, dobrze osącz. Wymieszaj z resztą masła. Kotlety w sosie wyłóż na talerze. Posyp posiekaną natką. Serwuj z kluseczkami

Najlepszy przepis na kotlety drobioweInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas