Bliny serowo-ziemniaczane

Ziemniaczany specjał z serową nutą



Składniki dla: 4

Składniki

  • puree ziemniaczane z 1 kg ugotowanych i przetartych ziemniaków
  • 1 łyżka francuskiej musztardy (z całymi ziarnami)
  • 10 dag sera np. Salami Serenada
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 spore łyżki tartego chrzanu
  • olej i masło do smażenia

Sposób przygotowania

Reklama

1. Kwaśną śmietanę mieszamy z chrzanem, aż powstanie jednolity sos.

2  Ser kroimy w drobną kostkę, po czym z sera, puree, mąki, musztardy i jaj przygotowujemy ciasto. Formujemy z niego okrągłe placuszki, które następnie lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju zmieszanym z masłem).

3. Bliny podajemy z sosem chrzanowym, musztardą oraz szczypiorkiem. Danie zyska więcej aromatu, gdy dodamy do niego  zgrillowane na suchej patelni cząstki cytryny. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje