Bliny serowo-ziemniaczane

Ziemniaczany specjał z serową nutą

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Składniki

  • puree ziemniaczane z 1 kg ugotowanych i przetartych ziemniaków
  • 1 łyżka francuskiej musztardy (z całymi ziarnami)
  • 10 dag sera np. Salami Serenada
  • 3 łyżki mąki
  • 2 jaja
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 spore łyżki tartego chrzanu
  • olej i masło do smażenia
4

Sposób przygotowania

1. Kwaśną śmietanę mieszamy z chrzanem, aż powstanie jednolity sos.

2  Ser kroimy w drobną kostkę, po czym z sera, puree, mąki, musztardy i jaj przygotowujemy ciasto. Formujemy z niego okrągłe placuszki, które następnie lekko spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu (oleju zmieszanym z masłem).

3. Bliny podajemy z sosem chrzanowym, musztardą oraz szczypiorkiem. Danie zyska więcej aromatu, gdy dodamy do niego  zgrillowane na suchej patelni cząstki cytryny.

Najlepszy sposób na pastę jajecznąInteria Kulinaria
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?