Bliscy Ewy Wachowicz często proszą o tą zapiekankę. Wy też będzie robić ją regularnie - pycha!

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

Aktualizacja

Mieloną wieprzowinę i wołowinę można wykorzystać do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej. Jest bardzo smaczna i moi bliscy często proszą o jej wykonanie. Do jej zrobienia można zastosować mieszankę mięsa albo tylko jeden rodzaj. W każdym przypadku się uda.

Zapiekanka Ewy Wachowicz
Zapiekanka Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 2 marchewki
  • garść groszku zielonego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka tymianku
  • liść laurowy
  • 1 łyżka sosu Worcester
  • ½ szklanki Guinnessa
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 5 ziemniaków1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • ser żółty cheddar

Opis przygotowania:

Pokrojoną cebulę zeszklić na mocno rozgrzanym maśle. Dorzucić posiekany czosnek. Po chwili smażenia dorzucić mięso. Wymieszać. Gdy się podsmaży, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę oraz groszek. Przyprawić solą i pieprzem oraz roztartym w dłoniach tymiankiem i liściem laurowym. Wlać sos Worcester oraz Guinness’a. Gdy piwo odparuje, dodać przecier pomidorowy oraz bulion wołowy. Wymieszać i odparować.

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Dodać masło i mleko, utłuc. Mięso z warzywami przełożyć do naczynia żaroodpornego. Nałożyć ziemniaki. Wyrównać. Posypać tartym serem żółtym. Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C (pod koniec z funkcją grillowania).

„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas