Błyskawiczna Szakszuka
Szakszuka to proste danie z kuchni bliskowschodniej możesz przygotować błyskawicznie i nie potrzebujesz do niego żadnych skomplikowanych składników. Szakszuka jest idealną propozycją na weekendowe śniadanie lub kolację na ciepło.
Szakszuka - przygotowanie
1. Przygotuj warzywa - pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, paprykę pokrój w kostkę, a czosnek w plasterki.
2. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż czosnek. Dodaj paprykę, podsmaż przez ok. 2 minuty razem. Dodaj pokrojone pomidory, dopraw ziołami i smaż razem na większym ogniu przez ok. 4-5 minut bez mieszania aż nadmiar płynów odparuje z patelni.
3. Wbij na patelnię jajka, dopraw solą. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i smaż do czasu, aż białka będą ścięte. Podawaj z kromką świeżego chleba lub z bułką.
Sprawdź też inne śniadaniowe przepisy:
Zobacz więcej: