Błyskawiczne ciastka z mikrofali - banalnie proste przepisy
Aktualizacja
Potrzebujesz szybkiej dawki czekolady? Szybciej się nie da - ciastko z mikrofali to idealne rozwiązanie. Jeszcze smaczniejsze będzie z gałką lodów.
Szybkie ciastko z mikrofali
Składniki
- 4 łyżki mąki samorosnącej (lub zwykłej, ale wtedy ze szczyptą proszku do pieczenia)
- 4 łyżki drobnego cukru
- 2 łyżki kakao w proszku
- 1 średnie jajko
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oleju słonecznikowego
- kilka kropli esencji waniliowej lub innej esencji (dobrze sprawdza się pomarańcza lub mięta pieprzowa)
- 2 łyżki orzechów lub rodzynek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Mąkę, cukier i kakao wsyp do największego kubka, jaki masz i wymieszaj
- Dodaj jajko i wymieszaj na tyle, ile możesz, ale nie martw się, jeśli nie będzie idealnie dokładnie
- Dodaj mleko, olej roślinny i aromat i wymieszaj, aż masa będzie gładka
- Dorzuć orzechy, rodzynki czy inny ulubiony dodatek i ponownie wymieszaj
- Kubek postaw dokładnie na środku kuchenki i gotuj przez półtorej do dwóch minut, do momentu aż przestanie rosnąć i się zetnie
Błyskawiczny serniczek z mikrofali
Składniki na 1 porcję
- 1 łyżka masła
- 3-4 herbatniki
- 115 g sera śmietankowego
- 2 łyżki cukru
- 3 krople ekstraktu waniliowego
- 5 świeżych malin do podania
Przygotowanie:
- Rozpuść masło w małej kokilce w kuchence mikrofalowej, rozpuszczone rozprowadź po brzegach foremki
- Zmiażdż herbatniki na drobne okruszki, a następnie wymieszaj z masłem w foremce. Dociśnij, żeby uformować spód do serniczka
- W małej misce połącz serek śmietankowy, cukier i wanilię, mieszając, aż nie będzie grudek
- Włóż masę do foremki
- Piecz przez co najmniej 4 minuty, 45 sekund na raz, przy połowie mocy. Upewnij się, że sernik nie bąbelkuje po bokach kokilki
- Schłodź w zamrażarce przez co najmniej 30 minut, aż do całkowitego ostygnięcia
- Nożem poluzuj krawędzie sernika, a następnie odwróć na talerz lub zjedz prosto z naczynia
- Posyp kilkoma malinami
Zobacz: