Błyskawiczne ciastka z mikrofali - banalnie proste przepisy

Aktualizacja

Potrzebujesz szybkiej dawki czekolady? Szybciej się nie da - ciastko z mikrofali to idealne rozwiązanie. Jeszcze smaczniejsze będzie z gałką lodów.

Ciastko z mikrofali
Ciastko z mikrofali123RF/PICSEL

Szybkie ciastko z mikrofali

Składniki

  • 4 łyżki mąki samorosnącej (lub zwykłej, ale wtedy ze szczyptą proszku do pieczenia)
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 2 łyżki kakao w proszku
  • 1 średnie jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki oleju roślinnego lub oleju słonecznikowego
  • kilka kropli esencji waniliowej lub innej esencji (dobrze sprawdza się pomarańcza lub mięta pieprzowa)
  • 2 łyżki orzechów lub rodzynek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Mąkę, cukier i kakao wsyp do największego kubka, jaki masz i wymieszaj 
  2. Dodaj jajko i wymieszaj na tyle, ile możesz, ale nie martw się, jeśli nie będzie idealnie dokładnie
  3. Dodaj mleko, olej roślinny i aromat i wymieszaj, aż masa będzie gładka
  4. Dorzuć orzechy, rodzynki czy inny ulubiony dodatek i ponownie wymieszaj
  5. Kubek postaw dokładnie na środku kuchenki i gotuj przez półtorej do dwóch minut, do momentu aż przestanie rosnąć i się zetnie 

Błyskawiczny serniczek z mikrofali

Ciastko z mikrofali
Ciastko z mikrofali123RF/PICSEL

Składniki na 1 porcję

  • 1 łyżka masła
  • 3-4 herbatniki 
  • 115 g sera śmietankowego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 krople ekstraktu waniliowego
  • 5 świeżych malin do podania

Przygotowanie: 

  1. Rozpuść masło w małej kokilce w kuchence mikrofalowej, rozpuszczone rozprowadź po brzegach foremki
  2. Zmiażdż herbatniki na drobne okruszki, a następnie wymieszaj z masłem w foremce. Dociśnij, żeby uformować spód do serniczka
  3. W małej misce połącz serek śmietankowy, cukier i wanilię, mieszając, aż nie będzie grudek
  4. Włóż masę do foremki 
  5. Piecz przez co najmniej 4 minuty, 45 sekund na raz, przy połowie mocy. Upewnij się, że sernik nie bąbelkuje po bokach kokilki 
  6. Schłodź w zamrażarce przez co najmniej 30 minut, aż do całkowitego ostygnięcia
  7. Nożem poluzuj krawędzie sernika, a następnie odwróć na talerz lub zjedz prosto z naczynia
  8. Posyp kilkoma malinami

Zobacz:

„Ewa gotuje”: Babeczki imbirowePolsat