Reklama

Reklama

Błyskawiczne serniki

Smaczne i proste w przygotowaniu.

Sernik wiedeński z masą wiśniową

Składniki - spód

  • 1 i 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • sól

Składniki - masa

  • 1 kostka masła
  • 8 łyżek wiśniówki 6 jajek
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 20 dag rodzynek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 słoik kompotu z wiśni
  • 1 kisiel wiśniowy

Sposób przygotowania

Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Masa serowa: rodzynki zalej 6 łyżkami wiśniówki, przemieszaj, odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka, cukier i masło utrzyj. Stale ucierając, dodawaj małe porcje twarogu. Wsyp proszek budyniowy. Dołóż pianę ubitą z białek oraz namoczone w wiśniówce rodzynki. Wymieszaj. Na kruchy spód nałóż masę serową. Piecz 65 minut w 180°C. Wiśnie osącz, zalewę wymieszaj z resztą wiśniówki, zagotuj. Proszek na kisiel wymieszaj z 1/2 szkl. wody. Wlej do zalewy. Gotuj do zgęstnienia. Dodaj owoce i resztę wiśniówki. Posmaruj tym wystudzony sernik. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje