Błyskawiczne serniki

Smaczne i proste w przygotowaniu.

Sernik z wiśniami
Sernik z wiśniami123RF/PICSEL

Sernik wiedeński z masą wiśniową

Sposób przygotowania

Spód: mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone na kawałki zimne masło, szczyptę soli, cukier puder oraz jajko. Szybko zagnieć ciasto. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód wylep ciastem. Masa serowa: rodzynki zalej 6 łyżkami wiśniówki, przemieszaj, odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Żółtka, cukier i masło utrzyj. Stale ucierając, dodawaj małe porcje twarogu. Wsyp proszek budyniowy. Dołóż pianę ubitą z białek oraz namoczone w wiśniówce rodzynki. Wymieszaj. Na kruchy spód nałóż masę serową. Piecz 65 minut w 180°C. Wiśnie osącz, zalewę wymieszaj z resztą wiśniówki, zagotuj. Proszek na kisiel wymieszaj z 1/2 szkl. wody. Wlej do zalewy. Gotuj do zgęstnienia. Dodaj owoce i resztę wiśniówki. Posmaruj tym wystudzony sernik. 

Sernik z czekoladą - tani przepis na pyszne ciastoInteria Kulinaria
Sernik
Sernik 123RF/PICSEL

Nowojorski

Sposób przygotowania

Masło stop. Ciastka pokrusz. Ok. 1/4 odłóż. Orzechy posiekaj. Większą część okruchów wymieszaj z orzechami i masłem. Tortownicę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Spód formy wylep przygotowaną masą. Wstaw do lodówki. Twaróg dobrze utrzyj z cukrem, jajkami, żółtkami oraz sokiem z cytryny. Wyłóż na spód z ciastek. Tortownicę owiń folią aluminiową. Wstaw do większego naczynia. Nalej do niego wodę (tyle, by sięgała do 1/2 wysokości formy.) Sernik polej 1/3 kajmaku, lekko przemieszaj. Piecz w kąpieli wodnej przez 1 godzinę w temp. 180°C. Śmietanę utrzyj z cukrem pudrem. Posmaruj wierzch sernika. Piecz go jeszcze 10 minut. Wystudzone ciasto oblej resztą kajmaku i posyp odłożonymi okruszkami. Udekoruj (np. marchewką z marcepana).

Zmysłowe smaki: Sernik nowojorskiInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas