Błyskawiczny omlet jaglany z cukinią
Generalnie uwielbiam jajka, a jeszcze bardziej omlety. Te drugie da się zrobić błyskawicznie, praktycznie z byle czego, a mimo wszystko wiele z nich nadal może być lekkim i nawet całkiem dietetycznym obiadem. Żeby nie dodać BŁYSKAWICZNYM obiadem….
Lubię omlety śniadaniowe, mam też i jeden ulubiony obiadowy, który lubię sobie zrobić, kiedy pracuję z domu i nie mam czasu na lunch...
Czego potrzebujemy?
1/2 cukinii pokrojonej w kosteczkę lub plasterki dzielone na cztery
1/2 cebuli
2 jajka
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka masła klarowanego, oleju kokosowego, masła, ostatecznie oleju roślinnego.... (nie polecam, mało używam, bo to niestety tłuszcze trans)
Jogurt naturalny do podania
Jak robimy?
Krok 1: Cebulę i cukinię drobno kroimy.
Krok 2: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, na którym następnie lekko podsmażamy warzywa z ugotowaną kaszą jaglaną.
Krok 3: W misce musimy rozmieszać dokładnie jajka, następnie wsypujemy tam pieprz, sól oraz podsmażone na patelni warzywa z kaszą. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wylewamy na patelnię.
Krok 4: Omlet smażymy na niewielkim ogniu przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron, następnie kładziemy na talerz, dodajemy jogurt i gotowe :-)!