Bób na trzy sposoby
Sezon na niego trwa krótko. Wykorzystaj ten moment i ciesz się świeżym smakiem oryginalnych dań.

Krucha tarta z boczkiem
Składniki
- 250 g mąki
- 140 g masła
- 4 jajka
- 1/2 kg bobu
- 200 g boczku
- 200 ml kremówki 30 proc.
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- sól, pieprz
- tymianek
Sposób przygotowania
Zagnieć kruche ciasto z mąki, posiekanego masła, szczypty soli oraz jednego jajka. Uformuj kulę, odłóż do lodówki na godzinę. Bób przebierz, opłucz. Wrzuć do osolonej wody. Gotuj do miękkości. Odlej na sicie, przestudź i wyłuskaj. Boczek pokrój w kostkę lub w paski, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Pozostałe jajka rozkłóć w miseczce z kremówką. Dodaj pokruszony ser. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep formę. Przykryj ją pergaminem, obciąż suchym grochem. Piecz spód 15 min w 200 st. C. Wyjmij, usuń pergamin z grochem. Na podpieczony spód wyłóż bób i boczek, zalej masą jajeczną. Piecz 15-20 min w tej samej temperaturze.

Sałatka z wędzoną rybą
Składniki
- 1/2 kg bobu
- pęczek koperku
- czerwona cebula
- 200 g wędzonej ryby (np. makreli)
- garść listków sałat
- 100 g pomidorków koktajl.
- musztarda, olej
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
Bób ugotuj w osolonej wodzie z koperkiem. Odlej, ostudź i obierz z łupin. Cebulę obierz, pokrój w cienkie krążki. Rybę pozbaw ości, podziel na kawałki. Opłucz sałaty i pomidorki. Wszystkie składniki sałatki wymieszaj. Połącz 5 łyżek oleju z 3 łyżkami wody, łyżką musztardy z ziarnami gorczycy oraz solą, pieprzem i cukrem do smaku. Polej sałatkę.

Pierożki z zielonym farszem
Składniki
- 300 g bobu
- cebula
- pół pęczka koperku
- 250 g mąki
- oliwa
- sól, pieprz
- ostra mielona papryka i czerwony pieprz
Sposób przygotowania
Bób przebierz, opłucz, wrzuć do garnka z posoloną wodą i gotuj do miękkości. Odlej, ostudź, wyłuskaj. Lekko rozdrobnij widelcem. Wymieszaj z posiekaną i przesmażoną na oliwie cebulą, poszatkowanym koperkiem, solą, pieprzem i papryką do smaku. Zagnieć ciasto z mąki, sporej szczypty soli i ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Rozwałkuj je na cienki płat. Szklanką wycinaj krążki. Na każdy nałóż porcję zielonego farszu. Zlep pierogi.
Zagotuj 3 litry wody z solą i łyżką oliwy. Partiami wrzucaj pierogi. Gotuj na małym ogniu 3 min od wypłynięcia. Dekoruj czerwonym pieprzem.