Reklama

Reklama

Bób na trzy sposoby

Sezon na niego trwa krótko. Wykorzystaj ten moment i ciesz się świeżym smakiem oryginalnych dań.

Krucha tarta z boczkiem

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 250 g mąki
  • 140 g masła
  • 4 jajka
  • 1/2 kg bobu
  • 200 g boczku
  • 200 ml kremówki 30 proc.
  • 50 g sera z niebieską pleśnią
  • sól, pieprz
  • tymianek

Sposób przygotowania

Zagnieć kruche ciasto z mąki, posiekanego masła, szczypty soli oraz jednego jajka. Uformuj kulę, odłóż do lodówki na godzinę. 

Bób przebierz, opłucz. Wrzuć do osolonej wody. Gotuj do miękkości. Odlej na sicie, przestudź i wyłuskaj. Boczek pokrój w kostkę lub w paski, wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrumieni. Pozostałe jajka rozkłóć w miseczce z kremówką. Dodaj pokruszony ser. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. 

Schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep formę. Przykryj ją pergaminem, obciąż suchym grochem. Piecz spód 15 min w 200 st. C.  Wyjmij, usuń pergamin z grochem. Na podpieczony spód wyłóż bób i boczek, zalej masą jajeczną. Piecz 15-20 min w tej samej temperaturze. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje