Bobotie - afrykańska zapiekanka
Prosto z RPA.
Składniki:
- 25 g mielonych migdałów
- Kromka białego pieczywa
- 150 g cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 700 g mieszanego mięsa mielonego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz
- 1-2 łyżki oleju
- 2-3 łyżeczki ostrego curry
- 100 g konfitury morelowej
- 3 listki laurowe
- Pęczek natki pietruszki
- 4 jajka
- 250 ml mleka
- 150 g ryżu
- 1 łyżka kurkumy
- Kawałek cynamonu
- 50 g rodzynek
- Łyżka masła
- 2 banany
- Łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Migdały uprażyć na patelni bez tłuszczu. Chleb namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Mięso wymieszać z chlebem i koncentratem pomidorowym. Doprawić solą i pieprzem. Na oleju zeszklić cebulę i czosnek, oprószyć curry i smażyć 2 minuty. Dodać konfiturę morelową. Dodać mięso mielone i listek laurowy. Wlać 150 ml wody, zagotować i gotować na średnim ogniu przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
Mięso zmieszać z migdałami i drobno posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Masę nałożyć do żaroodpornej formy. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, polać mięso. Dodać 2 listki laurowe. Zapiekać w 175 st. C przez 25 minut.
Zagotować 300 ml osolonej wody, dodać ryż, kurkumę i cynamon i gotować przez 15 minut, dodać rodzynki. Wyjąć cynamon i dodać masło. Zapiekankę wyjąć z pieca. Banany obrać i pokroić w plasterki, skropić sokiem z cytryny. Zapiekankę ryż i banany nakładać na talerze.